KOŠARKA PRENESENO

SVIJET KOŠARKE ZAVIJEN U CRNO! Preminuo jedan od najvećih igrača i strijelaca, bio je pravi superstar

Priča o Elginu Bayloru, jednom od najvećih strijelaca u povijesti košarke, počinje i završava s Lakersima i zato je u ponedjeljak Los Angeles bio zavijen u crno – piše Toma Dragičević, novinar SN.

Prirodnom smrću, uz suprugu Elaine i kćer Krisytal, u 87. godini preminuo je još jedan NBA velikan, igrač koji je 13 godina igrao za Lakerse s kojima je iz Minneapolisa preselio u Los Angeles, da bi u legendu ušao kao jedan od najvećih koji nikad nije osvoji prsten prvaka. Dok je onaj koji mu je trebao pripasti, kad je zbog ozljede prekinuo karijeru usred sezone u kojoj su Lakersi otišli do kraja, nikad nije htio prihvatiti. Jer ga nije osvojio.

Takav čovjek u ponedjeljak je zauvijek napustio ovaj svijet. O Elginu Bayloru ispričano je toliko priča, ali nijedan suparnik, suigrač, trener, sudac… nikad nije pronašao iole ružniju riječ za – na košarkaškom terenu – klasičnog ubojicu koji je karijeru zaključio s prosjekom od 27,4 poena sa čime je treći svih vremena. Iza Michaela Jordana i Wilta Chamberlaina. Samo Michaela Jordana i Wilta Chamberlaina, neupitno najvećih NBA strijelaca svih vremena. Toliko je velik bio Baylor.

“Bio je ljubav mog života i najbolji prijatelj”, stoji u priopćenju Elaine Baylor.

“Kao i svi ostali, i ja sam bila pod dojmom njegove hrabrosti, ponosa i vremena koje je udjeljivao svim navijačima.”

Elgin Baylor je bio jedan od prvih superstarova NBA lige ili kako je to napisala vlasnica Lakersa Jeanie Buss: “The Superstar svoje ere”. All-Star je bio u 11 od svojih 12 punih sezona, 10 puta u najboljoj petorci lige, s Lakersima je bio u osam finala …

Dio NBA lige ostao je i nakon igračkog umirovljenja te je pet godina bio pomoćni i glavni trener New Orleans Jazza, da bi čak 22 godine proveo na funkciji generalnog managera Clippersa, postao dužnosnik godine 2006. i dvije godine kasnije otišao u zasluženu mirovinu, makar je rastanak s Donaldom Sterlingom, bivšim kontroverznim vlasnikom Clippersa, bio sve samo ne ugodan …

Prenosimo SN Foto: Frederic J. Brown/AFP