KOŠARKA PRENESENO

NIJE MOGLO TEŽE: Hrvatska saznala suparnike u pretkvalifikacijama za EP

Nakon što je Hrvatska završila kao posljednja u uvodnoj kvalifikacijskoj skupini za odlazak na SP, bilo je jasno da će ući u žrvanj pretkvalifikacija za glavnu rundu kvalifikacija za odlazak na sljedeći Eurobasket, onaj 2025. godine.

U Münchenu je u četvrtak održan ždrijeb pretkvalifikacija koje će startati već koncem kolovoza s dvije utakmice, a dvije su utakmice u studenog te dvije u veljači 2023. Ako Hrvatska bude prva u skupini, onda će od studenog 2023. zaigrati glavnu rundu kvalifikacija, iz koje će tražiti put na Euroabsket 2025.

No, taj put neće biti lak niti u pretkvalifikacijama. Naime, Hrvatska je smještena u skupinu E, gdje će joj društvo praviti Poljska, četvrtfinalist SP-a 2019. godine na koji se Hrvatska (baš zbog dva poraza od Poljske) nije plasirala, a Poljska stiže kao posljednja iz skupine kvalifikacija za SP iz skupine u kojoj su bile Njemačka, Izrael i Estonija. Osim Poljske, stigli su nam u skupinu iz prvog kruga pretkvalifikacija (ovo je sad drugi) Austrija i Švicarska.

U prave kvalifikacije ide samo najbolji iz ove skupine, ali će svi oni koji ne budu na prvom mjestu iz tri skupine ždrijebane u četvrtak, imati šansu i u trećem krugu kvalifikacija, koji će se igrati sljedeće ljeto.

Neće biti Hrvatskoj lako izbjeći novo poniženje i pad u treći krug pretkvalifikacija, zapravo morat će Hrvatska odigrati vrlo dobre kvalifikacije, protiv solidnih protivnika. Poljake vodi Igor Miličić, svladali smo ih u pokusu ovo ljeto s 18 poena viška, a riječ je o reprezentaciji koju predvode Matuezs Ponitka i AJ Slaughter. Austrija je, pak, u kvalifikacijama za SP 2019. igrala utakmicu protiv Srbije, u kojoj je Srbe spasila trica Alekse Avramovića na minus dva za pobjedu od 82:81. Austrija ima Rašida Mahalbašića na centru, ali i Jakoba Pöltla, centra San Antonio Spursa, koji je igrao posljednje utakmice za reprezentaciju…

Niti Švicarska nije bezazlena. Uostalom, Švicarska je u kvalifikacijama za Eurobasket koji će igrati ovoga rujna Srbiju čak i svladala. Dobila ju je 92:90. Jedan od najboljih igrača Švicarske je šuter Roberto Kovač, koji je jedno kratko vrijeme bio i u Ciboni, ali Švicarci su znali na kvalifikacijskim utakmicama koristiti usluge još jednog NBA centra, Clinta Capele iz Atlante Hawksa.

Podsjetimo, samo prvi u skupini odlazi u glavni ždrijeb kvalifikacija, a svi ostali u posljednju rundu pretkvalifikacija. No, taj teror bi doista bilo važno izbjeći, bez obzira na snagu Poljske, Austrije i Švicarske…

Treba reći da se u ostalim skupinama pretkvalifikacija nalaze Slovačka, Danska, S. Makedonija i Norveška (skupina D) te Cipar, Rumunjska, Bugarska i Portugal (skupina F). Cipar će svakako dalje, jer je domaćin jedne skupine na Eurobasketu 2023.

Dodajmo i kako bi Aramis Naglić, dosadašnji pomoćnik izbornika Damira Mulaomerovića trebao postati novi izbornik Slovačke, pa se očekuje da će on voditi ovu reprezentaciju u pretkvalifikacijama.

Izvor: SN www.sportske.jutarnji.hr /Tvrtko Puljić Foto: Tom Dubravec/CROPIX