KOŠARKA PRENESENO

Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Specijalna olimpijada najavljuje veliki turnir u košarci za mlade

Special Olympics Europe Eurasia je danas – na Međunarodni dan osoba s invaliditetom – najavio da će se prvi Europski jedinstveni košarkaški turnir za mlade održati u Sansepolcrou u Italiji u listopadu 2021.

Na turniru će se naći muški i igračice s i bez intelektualnih teškoća natječu se tijekom četiri dana. Ukupno će na turniru sudjelovati 24 momčadi iz cijele Europe, što je dio jednogodišnjeg projekta koji financira Erasmus + program Europske unije (EU).

Budući da je danas Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ne bi moglo biti prikladnije vrijeme za najavu ovog uzbudljivog novog košarkaškog projekta – i pružanje košarkašima širom regije nove mete za koju će pucati! Ne samo da će projekt imati za cilj poboljšati treniranje košarke i pružiti jednake mogućnosti osobama s intelektualnim teškoćama, već će također promovirati volonterstvo, socijalnu uključenost, ravnopravnost spolova i angažman u lokalnoj zajednici.

Ova najavljujuća najava dolazi i na vrhuncu godišnjeg vodećeg košarkaškog događaja Specijalne olimpijade: Europskog tjedna košarke 2020 (# EBW2020) . Uz potporu partnera iz Specijalne olimpijade, FIBA Europe i Euroleague Basketball One Team, ove godine fokus je na onome što možete raditi od kuće, kao i na Unified Youth Basketball & 3×3 Basketball. Budući da se ne mogu osobno sastati i natjecati zbog ograničenja Covid-19, ljubitelje košarke potiče se da iskoriste mogućnosti mrežnih treninga i digitalno se povežu s kolegama košarkaša iz cijele regije putem računa društvenih mreža Special Olympics Europe Eurasia koristeći hashtag #EverythingCounts i # EBW2020.

Turnir sljedeće godine također će se podudarati s Europskim tjednom košarke 2021. U mjesecima prije turnira, i sportaši i treneri imat će priliku graditi timove, poboljšati vještine uz razne početne događaje, kao i redovite treninge sesije, radionice i seminari. Jedan od ključnih ciljeva je proširiti koncept Objedinjenog sporta – gdje igrači sa i bez intelektualnih teškoća treniraju i natječu se rame uz rame – posebno za košarkaše u dobi od 14 do 30 godina. Iz zemalja diljem Europe, od Finske do Cipra dolazit će 24 tima.

David Evangelista, predsjednik i generalni direktor Special Olympics Europe Eurasia, obradovao se pozitivnom notom na kraju teške godine.

„Kako se bliži kraj 2020. godine, uzbuđeni smo što ćemo predstaviti ovu platformu sportašima Specijalne olimpijade, njihovim trenerima i obiteljima. Ovaj turnir – prvi ove vrste – pružit će priliku za treniranje i angažman, budući da se nadamo nadam se 12 mjeseci unaprijed. Naši sportaši i zajednice pokazali su ogromnu otpornost tijekom trenutne pandemije, a poput globalne zajednice, željni su ponovnog angažmana i obnavljanja društvenih veza koje dolaze kroz osnovni sport. Kao dio naše zajedničke predanosti socijalnom uključivanju širom svijeta. Ne postoji bolji način da ostanete povezani, fizički i virtualno, od Unified Sportsa.”

U međuvremenu, košarkaš Specijalne olimpijske igre Italija, Fulvio Prono iz Pijemonta naglasio je koliko je ovaj događaj važan za košarkaše Specijalne olimpijske igre – kako one iz zemlje domaćina, tako i iz cijele Europe.

„Danas s novim osjećajem nade gledamo na svoj novi cilj za 2021. godinu: domaćinstvo Europskog jedinstvenog košarkaškog turnira mladih. To je izvrsna prilika da se vratimo na teren i vratimo ono što nam je ukrala ova tragična globalna zdravstvena kriza. Ponovo se igrati zajedno, radovati se, osmjehivati se i grliti, znači vratiti nam život i moći nastaviti sanjati.”

Iako će turnir zasigurno biti glavni vrhunac godišnjeg obilježavanja Specijalne olimpijske igre moć sporta je da ujedini i sruši barijere, Europskog tjedna košarke (EBW), učinak projekta nadživjet će bilo koji pojedinačni događaj. Ključno nasljeđe bit će stvaranje 70 jedinstvenih mladih košarkaških reprezentacija u 15 europskih zemalja koje će redovito trenirati i zajedno se natjecati. To će zauzvrat svakoj zemlji ponuditi daleko širi fond Unificiranih igrača za buduće paneuropske i međunarodne događaje, poput Svjetskih igara Specijalne olimpijade u Berlinu 2023. godine.

Izvor: AIPS Foto: Special Olympics