KOŠARKA

Hrvatski košarkaši saznali potencijalne suparnike na Olimpijske igre u Tokiju

Uspiju li se kvalificirati za Olimpijske igre na turniru u Splitu, hrvatski košarkaši će u Tokiju igrati u skupini B zajedno s Australijom, Nigerijom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Beogradu, gdje je najveći favorit reprezentacija Srbije, odlučeno je ždrijebom održanim u sjedištu FIBA u švicarskom Miesu.

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil kao momčadi s kojima će se susresti u grupnoj fazi kvalifikacijskog turnira u Splitu, a potom i jedna ili dvije reprezentacija iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekati u potencijalnom polufinalu i finalu, a to su Njemačka, Rusija i Meksiko. Splitski turnir, kao i preostala tri kojima su domaćini Beograd, Kaunas i kanadska Victoria na rasporedu su od 29. lipnja do 4. srpnja.

Za Olimpijske igre u Tokiju promijenjen je format natjecanja, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Umjesto dosadašnjeg, u kojem je 12 reprezentacija bilo podijeljeno u dvije skupine po šest, gdje su četiri najbolje iz grupne faze nastavljale natjecanje u četvrtfinalu po nokaut sustavu, novim sustavom su ekipe podijeljene u tri skupini po četiri.

Prve dvije reprezentacije iz svake od tri skupine plasirat će se u četvrtfinale, a pridružit će im se i dvije najbolje od tri trećeplasirane ekipe. Tim sustavom svaka utakmica grupne faze još više dobiva na važnosti, a za osvajanje olimpijskog odličja sada je potrebno odigrati šest umjesto dosadašnjih osam utakmica.

CJELOVIT ŽDRIJEB SKUPINA OLIMPIJSKOG TURNIRA ZA KOŠARKAŠE:

Skupina A: Iran, Francuska, SAD, pobjednik KT (Victoria)
Skupina B: Australija, pobjednik KT (Split), pobjednik KT (Beograd), Nigerija
Skupina C: Argentina, Japan, Španjolska, pobjednik KT (Kaunas)

Planirano je da košarkaška natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju započnu 25. srpnja, dva dana nakon njihova svečanog otvaranja, a završe posljednjeg dana Igara, 8. kolovoza.

Izvor: HINA/HOO Foto: Nacional.hr