KARATE VIJESTI IZ HOO

Predsjednik Mateša i glavni tajnik Krajač ugostili u HOO-u sjajne karatašice i parakarataše

Na temelju sjajnih rezultata nacionalnog karate sporta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su prijam za hrvatske karatašice i parakarataše, dvojicu trenera te izaslanstvo Hrvatskog karate saveza (HKS), predvođeno predsjednikom Davorom Cipekom.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HOO-a Mateše, čelnik HKS-a Cipek najprije je opravdao muški dio reprezentacije koji – uslijed spriječenosti obvezama – nije nazočio prijamu, a potom je predstavio žensku ekipu u borbama koju čine: Sadea Bećirović, Nikolina Golomboš, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko. S njima u društvu bili su i parakarataši Daniela Topić i Stipe Barić. Trenersku struku predstavljali su izbornici Esad Garibović i Danil Domdjoni, a prijamu je nazočio i član Upravnog odbora HKS-a Damir Barić.

Čelnik Cipek u nastavku je istaknuo kako Hrvatski karate savez zaključuje sezonu velikih međunarodnih natjecanja s vrijednim rezultatima iz kontinentalne i svjetske konkurencije. Na Europskom prvenstvu u španjolskoj Guadalajari u ožujku ove godine u konkurenciji 47 država ženska ekipa u borbama osvojila je drugo mjesto, a muška ekipa u borbama bila je treća.

U pojedinačnoj konkurenciji Enes Garibović (-84 kg) je bio drugi, a Anđelo Kvesić (+84 kg) treći. U parakarateu K22 Daniela Topić osvojila je zlatno odličje, dok se Stipe Barić okitio broncom.

Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, u listopadu ove godine, u konkurenciji 103 države karatašice su održale rezultatski kontinuitet – ženska ekipa u borbama osvojila je broncu, a odličje istog sjaja pripalo je i Danieli Topić (parakarate K22). S Europskih igara u Poljskoj Anđelo Kvesić (+84 kg) se vratio sa zlatom oko vrata.

Izbornik Danil Domdjoni kazao je kako ovaj povijesni rezultatski domet hrvatskog karatea predstavlja i obvezu za budućnost jer su u pitanju mlade uzdanice koje mogu još puno toga ostvariti, a Esad Garibović apostrofirao je još jednu njihovu posebnost – pripadnost akademskoj zajednici. Od medicine, ekonomije, psihologije, fizijatrije, elektrotehnike i računarstva do sportskog menadžmenta… – samo je okvirni raspon studentskih interesa karataške reprezentacije, na što se pohvalnim riječima referirao i predsjednik HOO-a Mateša.

  • Puno nam znači taj vjetar u leđa koji dobivamo od HOO-a i matičnog Saveza – kazala je trofejna reprezentativka Lucija Lesjak, ujedno i studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Zahvaljujući HOO-u na besprijekornoj suradnji i potpori, predsjednik HKS-a Cipek ustvrdio je da karate sport nije izgubio nadu u ponovni olimpijski status, iako za Igre u Parizu 2024. i LA-ju 2028. nije uvršten u program. Kao cilj hrvatskog karatea za iduću godinu spomenuo je ostanak među 5 najboljih država u Europi i u društvu najboljih 15 u svijetu.

HOO/Vinko Knežević