GOST NOVINAR peJURAtivno

SVIH PET!

Nedjelja, 5.ožujka 2023. bi morala ostati posebno upisana u povijesti Sportske televizije, koja počinje 4.4.2011. Naime, u nedjelju smo na ekran uživo stavili i peti, od pet sportova s loptom, koji već neko vrijeme imaju probleme, traže se, mole od države pomoć.

Piše Jura Ozmec,
glavni urednik SPTV

Sad na Sportskoj televiziji gledamo po jednu utakmicu ligaških kola u vaterpolu, odbojci, rukometu, košarci i sad – nogometu! Otvorili smo im izlog prema sponzorima, pružili smo navijačima, ali prvenstveno djeci mogućnost da napokon na ekranu, a besplatno, vide domaće klubove u domaćim borbama za naslove domaćih prvaka. Da, točno je da od nogometa pratimo Drugu NL, zato jer su TV prava za HNL plaćena samo za jednu godinu količinom novaca s kojim bismo mi bez problema proizvodili program 24 sata, 365 dana u godini minimalno 3 godine, ako ne i dulje. Da ne spominjem da su to novci samo za TV prava, ali ne i za tehničku potporu, reportažna kola, studije i slično. S cijelim tim paketom novaca eto nama novih 5 godina Sportske televizije, a besplatne svakome u Hrvatskoj. Zato je, uostalom, baš zbog tih silnih milijuna eura, HNL na kabelskom kanalu koji želi sebi osigurati prioritetno mjesto među telekomima prisutnima u Hrvatskoj, a nije i ne treba ni biti na Sportskoj televiziji.

Jasno da postoje N.N. (nezadovoljnici neki) koji odmah pošalju mail na moju adresu i smatraju da smo umjesto „tamo neke seoske zabave“ trebali kupiti nogometne utakmice španjolske ili engleske lige, odnosno da bi bolje bilo da smo iste novce potrošili za praćenje cijele sezone formule jedan. Dakako da takvim NN svako moje objašnjenje zapravo ništa ne znači. On ili ona jednostavno žele uštedjeti. Ne plaća im se dodatna kabelska pretplata za te sportske događaje, pa zašto onda ne bi Sportska televizija to njemu ili njoj pružila? Odgovor je malo složeniji, ali se u biti svodi na već napisano – zato jer smo mi hrvatska televizija, emitiramo u Hrvatskoj na cijelom njezinom području, za hrvatske gledatelje, njima potpuno besplatno i cilj nam je maksimalno pomagati hrvatskome sportu. S ovih 5 liga na ekranu siguran sam da smo napravili ogroman iskorak u tom pomaganju. Da, točno je, na taj način pomažemo i ostalim sportovima. Razina gledanosti koja neupitno raste ima za posljedicu i veće zanimanje svih ostalih sportova da se vide kod nas na ekranu, da budu dio priče. Obrnuto gledano, iz perspektive oglašivača i sponzora, kako pet loptačkih liga, tako i tih drugih sportova, također raste interes, a i djeca napokon vide bezbrojne mogućnosti bavljenja sportom, pa svakako treba cijelu priču staviti i u taj kontekst.

Nije nevažno da paralelno s odlukom Vlade o jednakom tretmanu kategoriziranih sportaša u cijeloj zemlji kroz novi Zakon o sportu, sad klinci koji se tek počinju baviti sportom i roditelji koji razmišljaju kud bi odveli svoje razigrano dijete da se bavi nečim, na ekranu Sportske televizije vide rješenja, vide svoje sportske uzore, vide ljepotu sporta i vide to iz tjedna u tjedan. Jasno, u tim se prijenosima ponekad vidi i sva sportska problematika, nepostojanje infrastrukture, manjkavosti sustava, klupske nelogičnosti, manjak baze, loše strane trenerskih odluka, financijske dubioze, ali koliko god to nekome izgledalo loše, zapravo i nije. Staviti u prvi plan, na ekran, činjenično stanje odnosa kvalitete u pojedinim sportovima također je bolje nego sve masovno bacati pod tepih i praviti se da nam je baš dobro. Nije.

Što prije o tome progovorimo javno i pokažemo na ekranu, prije će se početi rješavati. Kako u ovih pet loptačkih sportova, tako i u cijeloj sportskoj strukturi RH. Jer, doista, o tome treba govoriti, toga su svjesni i u savezima, koji nas maksimalno podržavaju i hvala im na tome.

Novi zakon sam po sebi, ako će ostati samo na papiru, inače nema baš nikakve svrhe.

www.sptv.hr peJURAtivno