GOST NOVINAR PRENESENO

Srbi bez reprezentacije kreću u gradnju nacionalnog stadiona. Što Hrvatska čeka?

Piše: Robert Šola, glavni urednik SN

Drugi smo na svijetu a Hrvatska ne može. Stadioni u regiji najavljuju se na velike vrata. Čak je i Republika srpska u BiH krenula u projekt …

Hrvatska već 30 godina čeka da dobije novi i moderan stadion. Jedan je napravljen u Puli, gradio se 20 godina, ali daleko od modernog kakvi se već godinama grade u Europi. Jedan je napravljen talijanskim i privatnim novcem na Rujevici, ali i on ima samo jednu tribinu natkrivenu, a i u startu nije bio predviđen kao trajno rješenje za Rijeku. Novi stadion gradi se i u Osijeku, ali i tamo se financira mađarskim novcem. On će doduše biti reprezentativan, kompletno natkriven i za oko 15 tisuća gledatelja.

Nažalost, to je to po pitanju novih stadiona. U Zagrebu je bilo nekakvih sramežljivih najava o gradnji, ali one su utihnule. Gradonačelnik Tomašević je nedavno gostujući na HTV-u poručio u eter: “Srušit ćemo Maksimir i napraviti novi stadion.” Međutim, za sada su to samo riječi, niti postoji projekt, a niti ideja što bi, kako i kada gradili.

Jedni stadion koji je lijep i izgleda normalno je poljudski, ali i on već prokišnjava na sve strane i hitno treba sanaciju. No, ni o tome ne priča ništa konkretnije. Infrastruktura u nogometu stalno je na dnu prioriteta u Hrvatskoj.

Za to vrijeme stadioni u regiji najavljuju se na velike vrata. Čak je i Republika Srpska u BiH krenula u projekt izgradnje. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i glavni čovjek Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akademiji “Fudbal je život”, koja je organizirana povodom 30 godina postojanja Fudbalskog saveza RS-a, još jednom je najavio izgradnju nacionalnog stadiona u Banjoj Luci.

  • Gradit ćemo nacionalni stadion ovdje u Banjoj Luci. Republika Srpska je to spremna učiniti. Da se ne brinemo gdje će igrati Borac ili neko drugi kada izbori Europu. Nema smisla da Borac europske utakmice igra izvan Banje Luke – rekao je Dodik.

Inače, na svečanoj akademiji su prisustvovale mnoge ličnosti iz svijeta sporta, a njima je bio selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, koji je u velikom stilu odveo Srbiju na Svjetsko prvenstvo.

  • Ovo je samo jedno zagrijavanje, jedan početak velikog razdoblja koje je pred nama. Vidim da su i ovdje planovi veliki i želim Fudbalskom savez RS svim srcem da nastavi s uspješnim radom. Prelijepo je biti ovdje, među ljudima koji vas vole, poštuju i podržavaju. Dolazak u Banja Luku uvijek doživljavam kao povratak kući – rekao je Stojković.

Republika Srpska kreće u gradnju stadiona, a Hrvatska ne može. Nije li to sramota? Oni grade nacionalni stadion, a nemaju ni svoju reprezentaciju, a mi smo drugi na svijetu.

Žalosno, ne možeš ni vjerovati da je tako …

Izvor: SN Foto: Wikipedija