GOST NOVINAR peJURAtivno

NA KRAJU

Sretna vam nova godina. Jasno je da je ovo zadnji moj tekst u 2022. i naravno da je red da se u njemu osvrnem na prošlu godinu. – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Nije lako, prvenstveno zato što bih u ovom tekstu morao pokušati zadržati vrlo visoku dozu objektivnosti, što je u poziciji u kojoj jesam (glavnoga urednika) i sa znanjem o cjelokupnoj poziciji Sportske televizije koje imam, u najmanju ruku vrlo teško, ali ne i nemoguće.

Hajd’mo onda krenuti s pitanjem: kako u Hrvatskoj sa sigurnošću možete zaključiti da ste nešto dobro napravili, odnosno da nešto dobro radite, da ste nešto dobro pokrenuli? Budite uvjereni da će vam mnogi napadi sa strane ili barem nepovjerenje, sitne upadice ili slične nepodopštine to potvrditi. Hrvatski jal je sjajan pokazatelj situacije. Sportska je televizija, sudeći po ovom početnom razmišljanju, dakle, uspjela! Imamo svaki tjedan minimalno jedan prijenos utakmice iz jedne od tri domaće lige, odbojke, vaterpola ili rukometa, imamo stalni niz emisija vlastite, vanjske ili inozemne produkcije, imamo 24 sata programa svaki dan, emitiramo 365 dana u godini, non stop. Sa samo 15 ljudi. Ponavljam: s petnaest ljudi! Za 24 sata dnevnog programa, za tjedan dana u kontinuitetu, za cijelu godinu emitiranja. Uz vlastito financiranje, bez pretplate! Od početka iduće godine, od veljače, ovima trima ligama dodat ćemo nogometnu Drugu ligu i poneke prijenose košarkaškoga prvenstva. Dakle ono što ljudi vole, mi im pružamo. Napokon. Da bismo u iduću godinu krenuli smireno, morali smo i program promijeniti. Analiza postojećega stanja pokazala nam je da naši gledatelji najviše na svijetu vole izravne prijenose, prvenstveno domaćega sporta, ponekad vole pogledati snimke istih, a pokazalo se da vole i sportske magazine ali samo do maksimalnih 30 minuta trajanja, da im jako pašu priče o domaćem sportu, da u sportskim pričama vole čuti o djeci sportašima, o dolazećim nadama, o lokalnim malim sredinama. Baš zato krećemo, od nove godine, polako, ne prenaglo, s novim konceptom, s novim pristupom, da nam samo rijetke emisije smiju trajati maksimalno 52 minute. Vrlo rijetke emisije. Sve ostalo držimo u gabaritima 15 do 30 minuta! Plus izravni prijenosi.

Sportska televizija će u prvim danima 2023. godine morati promijeniti puno toga, prvenstveno tehnički. Nismo ni mi od jučer i ne smijemo glumiti da ne razumijemo profesionalne zahtjeve moderne televizije, da ne vidimo da nam postojeći tehnički sustav emitiranja nije dobar. Gledatelji to prvi prepoznaju, a mi smo tu samo zbog gledatelja! Nismo to sve mogli do danas mijenjati, razloge vjerujem da ne trebam navoditi. Zato idemo na bolji sustav. Moramo osigurati vrlo kvalitetan HD, ako ne i još višu razinu tehničke kvalitete. Ni mi nismo slijepi da ne vidimo da nam domaći sport može i mora činiti osnovu emitiranog programa, pa idemo prema tome i više od ove godine dogovorenih 3 lige. Idemo na pet liga! Pet liga, zapravo pet ekipnih sportova u programu Sportske televizije je cilj od prvoga dana emitiranja, još od 4. travnja 2011., ali do ove godine to jednostavno nismo uspjeli ostvariti. Sad možemo, želimo, hoćemo i radimo na tome. Nogomet, odbojka, vaterpolo, košarka i rukomet, svakoga tjedna, po najmanje jedna utakmica domaćega prvenstva, u programu Sportske televizije, imamo sve dogovoreno. Uz to, ostali su sportovi shvatili kakva im se promocija kroz naš program pruža. Dobro, realno, možda ne svi, ili bolje rečeno još ne svi, ali idemo prema tome da su svi dobro došli na Sportsku televiziju.

I zato, sretna NAM nova godina, uz sve ovo što sam naveo, ali i uz još neka poboljšanja!

www.sptv.hr peJURAtivno