GOST NOVINAR peJURAtivno

JEDAN DAN VIŠE

To da ima čudnih ljudi u ovom našem svijetu, koji ne priznaju medicinu ili općenito znanost, to je svima jasno. Ima i izmanipuliranih. A ima i primitivaca koji su, uz nekoliko hrvatskih političara, pokazali svoje lice neki dan prvo na Trgu, a potom i pred HRT-om – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Nakon svega očito je da jedino čvrstom odlukom mi, koji također ne želimo da nas ugrožavaju (i tuku) primitivci s Trga, možemo biti zaštićeni. Ako postoje putovnice za prelazak granice, ako postoje vozačke dozvole za sjedanje za upravljače automobila, onda je došlo vrijeme da postoje i Covid potvrde za izlazak iz stana. Da me ne ugrožavaju bolesnici i oni koji, većinom, niti ne znaju zašto prosvjeduju.

Dakako, iste takve potvrde trebat će i sportašima. Logično. U minhenskom Bayernu su se podosta naljutili na svoje necijepljene nogometaše, a njihov boravak u karanteni zbog korone vide čak kao razlog poraza od Augsburga, pa je normalan potez da će sve svoje necijepljene igrače kazniti novčano. To navodno najviše boli, iako neki od njih toliko zarađuju da nekakve novčane kaznice neće ni osjetiti. Osim ako u klubu ne odluče kazne dignuti na višu razinu, a mogli bi. Njemačka, a posebno bavarska politika prema Covidu počela je ozbiljno sličiti austrijskoj, a znamo kakva je austrijska – čvrsti lockdown za necijepljene odmah i obavezno cijepljenje za sve građane od 1. veljače 2022.! Mogu se „slobodni umovi“ žaliti koliko hoće. Isto će im biti kao da se žale na odluku o obaveznoj osobnoj karti punoljetnima.

Niti Novak Đoković, koliko god se trudio, neće moći izbjeći izjašnjavanje o cjepivu. Naime, ako je cijepljen i to dokaže, igrat će na Australian Openu, a ako nije, neće. Vrlo jednostavnim ultimatumom sportski su i politički glavešine Melbournea, Victorije i Australije definirali kako će se odnositi prema Covidu i prema tenisačicama i tenisačima. Pa makar ti bio najbolji u tenisu na cijelom svijetu. Razumijem ja Novaka, čak će mi kao novinaru i kao čovjeku koji u sportu voli rekorde biti žao ako ga ne bude u Melbourneu, ali baš na takvim likovima, svjetski poznatima, dokazuje se obaveza za sve. Medicinski opravdana i brojkama dokazana.

Jasno, kad sam već kod tenisa, ne mogu izbjeći Peng Shuai, tenisačicu koja je drugog dana studenog jednostavno nestala nakon što je hrabro napisala optužbe protiv visokopozicioniranog kineskog političara, da ju je seksualno napa(da)o. Osim vrlo glasnih prosvjeda tenisača, a odmah potom i cijele sportske zajednice, uključujući i sportaše iz drugih sportova, ne oglašava se baš Međunarodni olimpijski odbor. S njihove je strane došla samo kratka obavijest da rade na „tihoj diplomaciji“. Zanimljivo je da se, eto, točno 50 godina nakon poznate „ping pong diplomacije“ 1971., sad s Kinezima radi tiho. No, takva su vremena. Ako moramo imati potvrdu da odemo u dućan, onda se i politika i diplomacija mijenjaju. Osobno ne sumnjam u uspješnost Thomasa Bacha da i ovo riješi kvalitetno, no svakako ga pritišće činjenica da je baš Kina domaćin zimskih olimpijskih igara u veljači, dakle za dva i pol mjeseca. Oteti im Igre? Zaprijetiti nečim drugim? Pokušati sve to zataškati? Izvući Peng uz neke ustupke Kinezima? Kinu isključiti iz olimpijskog pokreta? Odgovori niti rješenja nisu lagani, a svakim danom je jedan dan više da Peng nema …

Dakako, širom svijeta se sportaši, pa i u Hrvatskoj, pripremaju za iste te Igre. U hrvatskom taboru priželjkuju otprilike petnaestak natjecatelja – u alpskom skijanju, trčanju, bobu i brzom klizanju na kratkim stazama, ali medalja je ipak puno dalje nego na ljetnim igrama. No, nije da je Hrvatska bez šanse, sve dok u Peking putuje i Filip Zubčić. Pa tko zna…

PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno