GOST NOVINAR peJURAtivno

GLAVNI TAJNIK

Da, najlakše je reći “lako je Mandžukiću odreći se jedne mjesečne plaće…”, ali realno, za koliko ste takvih odricanja čuli? Pa i od bogatijih ljudi? – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Dakle, ako niste znali, u tišini svojega kluba Mario Mandžukić se odrekao otprilike 250 tisuća eura plaće, jer cijeli mjesec nije igrao. Sam čin je iznimno rijedak u profi nogometu, ali dodatak mi je vrh! Predložio je Mario da se ti novci umjesto njemu uplate humanitarno. Kako se radi o pravoj humanitarnoj nakani, nije Mario razglasio taj čin, nego klupski PR, čime je sve izašlo u javnost, ali to nikako ne umanjuje osnovnu Mandžukićevu želju da pomogne. Sad bih se mogao i kladiti, no ne postoji način da to dokažem, da mu to sasvim sigurno nije prva takva stvar u životu i zato, s moje strane kapa dolje. I da, znam da je osnova pravog humanitarnog odricanja upravo u njegovoj tajanstvenosti, a ne glasnom hvaljenju i znam da ima i drugih sličnih lijepih dijela sportaša širom Lijepe naše i svijeta, no kad se prošloga tjedna već dogodio Mario Mandžukić nisam ga htio zaobići i ne pohvaliti.

Ne znam, doduše, bih li hvalio ili se brinuo oko činjenice da se za budućeg glavnog tajnika HOO-a javilo devet kandidata. Javni natječaj je iznjedrio neka poznata i neka meni još uvijek nepoznata imena. Ipak se ona nalaze u zatvorenim omotnicama, pa su samo pojedinačna javna očitovanja o tome da su se javili ili stavljanje podataka na vanjski dio omotnica putokaz prema imenu novoga glavnog operativca Hrvatskog olimpijskog odbora. Možda i operativke, iako nemam dokaza za to. Zato ću nadalje o glavnom tajniku pisati u muškom rodu. Neću spominjati meni poznate osobe da ne bi ispalo da za nekoga navijam, makar sam s jednim kandidatom surađivao iznimno dugo i izravno, čak najdulje i najintenzivnije od svih ostalih trenutačno poznatih, ali mislim da se uoči tog važnog čina, izbora glavnog tajnika na Vijeću HOO-a, neke stvari mogu nagađati ili pretpostaviti.

Prvo, o tome tko će biti glavni tajnik odlučuje ipak predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša. Da, na osnovu životopisa i na prijedlog posebne petočlane komisije, ali prijedlog dolazi od njega. To što ime mora potvrditi Vijeće HOO-a samo je dodatni dokaz da najveću ulogu ipak ima predsjednik Mateša. Naime i članove Vijeća je on predložio, tako da je izbor i glavnoga operativca logično također njegov, jer mora s tim odabranim kandidatom funcionirati svakoga dana u različitim prilikama još najmanje 3 godine i malo više. Uostalom i Josip Čop je bio njegov odabir. Funkcionirali su sjajno, moram to reći, pa je za očekivati da će i s novim biti slično. Iako dosadašnji glavni tajnik najvjerojatnije odlazi u penziju, ne bih se iznenadio da ostane u igri u ulozi savjetnika ili pomagača. Dugo, jako dugo je držao uzde HOO-a, vrlo čvrsto i na specifičan način, koji sad najvjerojatnije odlazi u arhivu, ali puno toga zna i svakako će koristiti budućoj strukturi ako se za takav čin odluče.

Drugo, postoji mogućnost da se novom glavnom tajniku posebnom odlukom skrati mandat, na 3,5 godine kako bi se nakon OI u Parizu birali zajedno predsjednik i glavni tajnik. Sadašnje razilaženje u počecima mandata (više od pola godine) moglo bi biti vrlo nezgodno ako bi se nekakav budući predsjednik i budući glavni tajnik razlikovali u osnovnim postulatima upravljanja HOO-om. Jasno, na taj bi čin novi glavni tajnik morao i pristati, ako skraćenje bude predloženo. Naime, ponavljam, koliko god glavni tajnik morao imati podršku i biti predložen od predsjednika, teoretski se stvari mogu i drugačije razviti. Takvo stanje unutar krovne sportske organizacije je jedno vrijeme u povijesti već zabilježeno, pa bi bilo dobro izbjeći novi takav scenarij. Ne toliko zbog dvije čelne osobe HOO-a, nego zbog hrvatskoga sporta, dakako.

Među kuvertiranim imenima za novog glavnog tajnika ima i postojećih ili bivših tajnika nacionalnih sportskih saveza. To su ljudi koji su iskusili način funkcioniranja s “druge strane”, što cijeli postupak za njih čini, naizgled, lakšim da ga modificiraju i još više prilagode funkcioniranju hrvatskoga sporta. Sjedne li za stol glavnoga tajnika ipak njegov dosadašnji pomoćnik, ni s te strane ne može nitko reći da je napravljen loš potez, jer se sustav pokatkad najbolje mijenja baš iznutra, zar ne? U cijeloj priči, čini mi se, totalno u treći plan padaju oni koji su svoj dosadašnji rad obavljali samozatajnije ili na drugim radnim mjestima, a ne u sustavu, ma koliko bili vezani uz sport. Kako živimo u Hrvatskoj, mogućnost predlaganja politički podobnog kandidata nije mi strana, ali mi je u ovom trenutku teško prihvatljiva i zato ju križam kao moguću.

Problemi koji tište HOO nikako nisu mali i ne tiču se tričarija poput broja mjesta na premalom parkingu iza Doma sportova, pa će i predsjedniku Mateši biti jako važno da prihvati sugestije novog, mlađeg čovjeka koje će mu podastrijeti. Čvrstog sam stava da se dosadašnji način funkcioniranja može i mora doraditi, a da novi čovjek ima, baš zato jer je novi, prijedloge koje valja saslušati i maksimalno brzo provesti, ali i uklopiti se u dobre postojeće načine funkcioniranja.

Sad još samo da doznamo o kome se radi…

Izvor: www.sptv.hr peJURAtivno