GOST NOVINAR peJURAtivno

DOGODILO SE!

I dok su mnogobrojni ljubitelji košarke u nedjelju navečer uživali u predstavi koju je KK Zadar odradio protiv KK Splita, a navijači Zadra i znatnije više, mene su veselile neke druge stvari.

Prvo, već nekoliko vikenda na ekranu nam i više od 10 sati svakoga dana stoji natpis “uživo”. Ujedno, taj natpis ne piše zbog dva, tri ili šest sportova, nego zbog puno većeg broja. Imamo svega, od nogometa i košarke preko automobilizma, odbojke i rukometa do sportskog plesa i kuglanja. Uživo. Sportska televizija je i zamišljena da bude upravo to – televizija cjelokupnog hrvatskog sporta. Ima, dakako, poštovanih gledatelja koji to uporno ne razumiju i stalno bi kod nas gledali nogometnu Ligu prvaka, košarkaški NBA, Formulu 1 ili najrazvikanije boksačke mečeve. Na žalost, neće to moći gledati na Sportskoj televiziji. Naš je cilj jasan i ove je sezone velikim dijelom ispunjen, a to je pratiti sve gdje su hrvatski sportaši, hrvatska prvenstva, nastupi Hrvata širom Europe i svijeta, koliko god to bilo moguće. Sve to već godinama pokušavamo, zajedno sa savezima, kojima, većini, treba skinuti kapu na trudu koji ulažu u suradnju s nama.

Piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV

Druga stvar koja me veseli je – gledanost. Ona konstantno raste. Ne samo tijekom već spomenute košarke, s vrhuncem u nedjelju navečer ili nogometa nedjeljama popodne, već na primjer i kuglanja ili karatea, džuda, odbojke. To je samo dokaz one davne tvrdnje da je Hrvatska zemlja sporta, a da su Hrvatice i Hrvati doista poklonici sporta. Nije to lako imati danas, nakon više od 15 godina u kojima je prvo državna dalekovidnica odustala od praćenja domaćega sporta, a potom su savezi mahom loptačkih sportova pobjegli pod skute naplatnih kanala različitih telekoma, želeći barem koliko toliko biti prisutni u javnosti. Taj je eksperiment, kako zbog cijena sportskih paketa, a još više zbog toga što kablova uopće nema u malo manje od pola Lijepe naše vjerojatno završio. No, dosta sam već pisao o tome i nadao se da će domaći sport kad tad doći i k nama, na nenaplatnu televiziju, vidljivu u malo manje od 100% države. Dogodilo se!

Dokaz tome jest podatak da nam se stream, koji imamo na webu rastopio u neko doba druge i posebno treće utakmice košarkaškog finala. Nije izdržao taj pritisak. Zapravo bih se ovdje trebao zahvaliti onima koji su taj pritisak napravili. Sad znamo da ga moramo pojačati. Jasno, moramo pojačati puno toga, znamo. Već smo počeli razgovarati sa savezima ekipnih sportova ne bismo li unaprijedili stvar u idućoj sezoni, po svim pitanjima. Cijela ta akcija koju smo radno nazvali “Svih 5”, pa se naziv usidrio u svijesti sportskih saveza i komunikaciji s medijima nam je pokazala da možemo prihvatiti velike zahtjeve koje utakmice širom Hrvatske, svakoga vikenda, u 5 liga, nose. I da će nam baš zato iduća sezona biti izazov još veći nego ova prva iza nas, da ćemo pripreme morati odraditi jako. To ćemo morati raditi u hodu, kroz ljeto. Za razliku od nekih drugih televizija, koje ljeti zbog općeg pada gledanosti, ali i zbog godišnjih odmora vlastitih djelatnika i općenitog smanjenog broja događaja smanjuju program, mi ćemo probati održati razinu koliko god maksimalno možemo, prateći kajake i kanue, jedriličare, košarkaše 3 x 3, atletičare i druge koji će se ljeti po Hrvatskoj i izvan Lijepe naše natjecati. S užitkom.

U moru stvari koje se događaju, paralelno s ovom mojom analizom programa Sportske, ne bi bilo fer ne primijetiti da je tekvondo došao do vrhunca, osvojivši pregršt medalja na završenom svjetskom prvenstvu, a da unatoč dugim pregovorima još nismo ostvarili suradnju koja bi prvenstveno gledateljima omogućila da sve mečeve i vide. No, sad i mi i oni znaju da se sve može.

Kako je glavni dio, dakle, završen, nema baš ni smisla pisati ovaj blog, unatoč najavi koju sam napisao, pa vam želim sretno i bezbrižno ljeto, uz sport na Sportskoj televiziji. A u rujnu, evo me opet …

www.sptv.hr peJURAtivno