GOST NOVINAR PRENESENO

Dalić je možda najveći hrvatski trener svih vremena, a kad su ga odabrali, Zdravko Mamić je HNS-u slao bijesne poruke. ‘Vi niste normalni …‘

Piše Dražen Antolić, novinar SN

Zlatko Dalić reći će kako su “ruski srebrni” sada otišli u besmrtnost. Čovjek koji je bio drugi na svijetu ovog časa ima dva otvorena polufinala – Svjetskog prvenstva i Lige nacija. U međuvremenu je dvaput prošao kvalifikacije kao pobjednik skupine. Zlatko Dalić je po rezultatskim dometima ne samo najuspješniji izbornik nego možda i najveći hrvatski trener svih vremena. Na odličnom je putu i da postane stručnjak broj 1 u povijesti svjetskih prvenstava. Ispred svih tih silnih velikana …

Nećemo njegov stil, znanje i karizmu uspoređivati s legendama poput Tomislava Ivića, Miroslava Blaževića, Otta Barića ili Branka Zebeca. Osim što bi to bilo nezahvalno i teško nije ni potrebno jer svatko je imao jače i slabije strane, i među njima je teško reći tko je bio najveći “mačak” i glavni “boss”, no nitko nije činio to što Dalić radi s Hrvatskom.

Tajna uspjeha nisu samo socijalna inteligencija koja je temelj za vođenje ekipe što mu nitko ne dovodi u pitanje, pobjednički karakter Luke Modrića kao kapetana i kvaliteta igračkog kadra, Daliću treba priznati i ono što se u pričama o njemu najrjeđe može čuti – dobru taktičku pripremu i kadrovska rješenja. U utakmice ulazi s detaljnim planom kako se obraniti i kako zabiti, suparnike nosi na dlanu, a dakako da ishod ne može uvijek biti kakav poželi.

Nije svaki put pogodio u “oko”, sam će priznati da je radio pogreške po raznim pitanjima, no za razliku od prepotentnih trenera koji misle da su pojeli svu pamet svijeta, on uči iz loših poteza i kritika te je iz akcije u akciju sve bolji. Nitko ne prima rado packe, tako niti on, neke su i maliciozne, međutim analizira što mu se zamjera i ako vidi da je utemeljeno, ozbiljno to shvati. Ipak, u Dohi je više nego igdje odlučio raditi po svome, pustiti sugestije sa strane i “glas naroda” te se voditi isključivo idejama koje kristalizira zajedno sa stožerom.

Kad smo 2017. godine u listopadu dobili slučajnog izbornika, koeficijent da će Zlatko Dalić dovesti Hrvatsku do finala i polufinala SP-a, taman da više ništa ne napravi, a u Dohi može otići do kraja, do čuda svih čuda – svjetske titule, bio bi tisuću ili milijun.

U toj ključnoj noći hrvatskog nogometa sa 6. na 7. listopada 2017. godine, kad je nakon 1:1 s Finskom pao Ante Čačić, Zdravko Mamić poslao je poruku Davoru Šukeru “Vi niste normalni”, a navodno je dodatak bio i “Svi ste budale”. To se dogodilo nakon što se tadašnji predsjednik HNS-a požalio da nije uspio spasiti Čačića jer ga je Izvršni odbor nadglasao. Zlatko Dalić sljedećeg je jutra dobio šansu što se pokazalo izvrsnim potezom “najpromućurnijih budala” na svijetu i još nekih ljudi koji su se za to zauzeli. Koliko znamo, Mamić nije bio protiv imenovanja Dalića, ali je obećao odanost Čačiću do kraja…

Hrvatska je pod njim postala najveća mala sila modernog nogometa, a ako se maknu u stranu dvije titule Urugvaja iz pradavnih 1930. i 1950. godine, zapravo svih vremena. No, Vatreni su daleko izašli iz okvira rezultata koje rade mali jer oni će učiniti pokoji bljesak i nestati na duže vrijeme, a Hrvatska traje. Četiri godine nakon srebra ide po zlato, a čak i da ostane četvrta dio je elite, što je samo u rijetkom prigodama uspijevalo i najvećim nogometnim nacijama. Hrvatska nije hit nego klasik, a dovede li je Zlatko Dalić do vrha bit će prvi izbornik u povijesti koji na mundijalima ima zlato i srebro.

Iskazao se praktično u svemu. Prvo da može napraviti rezultat preko noći, preuzeti ekipu i dobiti utakmicu koja ne nudi popravni, potom da je sposoban posloženu ekipu dovesti do njezinih vrhunaca kakav prije nije imala, da zna napraviti smjenu generacija i održati nivo kvalitete, da ima način kako izaći iz kriznih razdoblja jer svakom se dogodi da u nekom trenutku pati, a kola krenu nizbrdo, kao i da može u kontinuitetu probijati barijere i postavljati nove standarde, promovirati asove, održati red u ekipi i povjerenje navijača. Treneri koji samo dio toga naprave smatraju se vrlo uspješnima.

Za to treba itekako puno snage i vještine. Dalić se moli Bogu, vjera mu daje duhovnu moć, a ima i sreće. No, kad ima sreće? Kad iskazuje te svoje vrline i vuče prave poteze. U jedinom lošijem razdoblju krajem 2020. i do ljeta 2021. godine sam je svjestan da neke stvari nije kvalitetno učinio i tada nije imao ni sreće. Sjetite se samo Španjolske u Kopenhagenu …

Zlatko Dalić, dakako, nije veći trener nego što je Modrić igrač, ali je veća trenerska senzacija nego kapetan Vatrenih igračka. Za Luku se znalo da puno može iako mu je malo tko predviđao jednu od najvećih nogometnih karijera ikad, Dalić je mnoge iznenadio. Ostalo mu je još završiti neke poslove s Hrvatskom, a hoće li se okušati u klupskom nogometu u ligi Petice vrijeme će pokazati … Za njegov rejting nije bilo kakav klub nego pravi klub.

Izvor: Slobodna dalmacija Foto: T. Dubravec, A. Čizmić/CROPIX