BOKS BORILAČKI

UFC 273: Dvije borbe za titulu i ispit vrijednosti zastrašujućeg Borza

Matchmaking mašinerija najveće svjetske borilačke promocije pripremila je još jedan program koji će sve naše ljubitelje slobodne borbe ostaviti budnima ili barem ih natjerati na ranije buđenje. UFC 273 održava se u Jacksonvilleu na Floridi, u noći sa subote 9. travnja na nedjelju 10. travnja.

AUSTRALAC MAKEDONSKIH KORIJENA U TREĆOJ OBRANI TITULE

Prvak čije borbe po pravilu donose možda i najviše uzbuđenja trenutno je Alexander Volkanovski (23-1, 10-0 UFC). Uistinu, u njegovih dosadašnjih deset UFC borbi, a u svima je upisao pobjedu, do sada se nismo puno dosađivali. Prvak UFC-ove perolake kategorije uvijek traži visoki tempo borbe i niju mu strano upustiti se u riskantnije izmjene, kakve fanovi najviše preferiraju.

A što tek reći za njegovog protivnika? Chan Sung Jung (17-6, 7-3 UFC) je njegovo ime, ali ono po čemu je puno poznatiji je nadimak. “Korean Zombie” jedan je od najboljih, ali i svakako najtočnije pogođenih nadimaka u cijeloj promociji. Borac je to koji uistinu poput nekog zombija poznaje samo jedan smjer, naprijed. Ako smo rekli da Volkanovski nema dosadnu borbu, onda za Korejca možemo reći da nema dosadnu minutu borbe. Korejac je uskočio u ovu borbu umjesto Maxa Hollowaya i njemu je to drugi napad na titulu prvaka. Protiv Josea Alda u njegovom “primeu” nije mogao, no sad je uvjeren da je dovoljno sazrio za preuzeti tron. Volkanovski se s tim naravno nikako ne slaže, a nema boljeg načina za saznati tko je u pravu nego kroz Octagon.

REVANŠ NAJKONTROVERZNIJE BORBE ZA TITULU U POVIJESTI UFC-A

Točno 13 mjeseci prošlo je od prve borbe Aljamaina Sterlinga (20-3, 12-3 UFC) i Petra Yana (16-2, 8-1 UFC), jedne od najkontroverznijih borbi u UFC povijesti i jedinoj borbi za UFC titulu koja je završila diskvalifikacijom. Sterling je tim putem na neslavni način ruskom borcu preoteo titulu. Nakon ilegalnog udarca u četvrtoj rundi, otkrio je kako nije sposoban nastaviti borbu, a sudac u tom slučaju nije imao izbora nego dotadašnjeg prvaka diskvalificirati. Dogodilo se to u trenucima kad je Yan polako preuzimao kontrolu nad borbom. Sve što se dogodilo dovelo je do velikog gnjeva fanova i toga da je Sterling vrlo brzo postao jedan od najomraženijih boraca u promociji. Kako je prolazilo vrijeme do revanša tako su rasle frustracije, kako Yana, tako i fanova, posebno kad bi se “Funkmaster” pojavljivao s pojasom prvaka za koji većina vjeruje da ga nije zaslužio. Ovog vikenda pokazat će se jesu li u pravu ili će Sterling napraviti što najavljuje i zadržati pojas.

HOĆE LI NAJVEĆI “HYPE” POSLJEDNJIH GODINA BITI POTVRĐEN?

Kad imate priredbu s dvije borbe za titulu, a nekako vam se čini da u medijima najviše prostora dobiva treća borba, onda je to znak da se radi o nečemu velikom. A uistinu se radi o jednom od najvećih “hypeova” u UFC povijesti, uz dodatak kako je Khamzat Chimaev (10-0, 4-0 UFC) isti stvorio gotovo sam. Jer nikakvi medijski napisi nisu mogli rezultirati time da on u prve četiri borbe unutar promocije primi tek jedan značajan udarac, a sve protivnike savlada dominantno i gotovo zastrašujuće. Izgradio je svoje ime na nevjerojatan način, no sad je potrebno potvrditi kvalitetu i odgovoriti svima koji tvrde da je sve što je napravio ipak napravio protiv jednog nižeg nivoa boraca.

Gilbert Burns (20-0, 13-4 UFC) nije takav. Ovaj Brazilac je borac koji je bio najbliže tome da savlada Kamarua Usmana i vjerojatno bi osvojio titulu samo da je odabrao drugačiji pristup nakon što je prvaka velter kategorije udarcem poslao na pod. Titulu na kraju ipak nije uspio osvojiti, no žudi za novom prilikom. Savlada li Chimaeva ona bi mogla ili trebala doći već ove godine.

JIU-JITSU KRALJICA NA ZANIMLJIVOM ISPITU STILOVA

Četvrta za sada potvrđena borba glavnog programa ona je između MacKenzie Dern (11-2, 6-2 UFC) i Tecije Torres (13-5, 9-5 UFC). Dern je najuspješnija grapplerica u povijesti, a od prelaska u MMA prezentira konstantan napredak. Ipak, nedovoljno dobar da u prethodnoj borbi savlada Marinu Rodriguez. Dern će u novi lov na poziciju izazivačice krenuti protiv jedne od iskusnijih borkinja u promociji. Torres koja je trenutno u nizu od tri pobjede, koji je pokrenula nakon što se našla na rubu otkaza iz promocije. I njoj je ovo veliki prilika za iskorak.

PROGRAM NUDI JOŠ NEKOLIKO POSLASTICA

Za sada još uvijek nije poznato koja će borba biti peta na glavnom programu, budući da je UFC odabrao napraviti neke promjene i tamo ipak ne postaviti sudar teškaša Alekseja Oleinika i Jareda Vanderae. Kandidata je trenutno nekoliko. Od nove irske uzdanice Iana Garryja, preko Jairzinha Rozenstruika i Aspen Ladd te nadalje. Netko će se sigurno usrećiti mjestom na dijelu programu koji će pratiti milijuni fanova diljem svijeta.


UFC 273 – GLAVNI PROGRAM

Alexander Volkanovski (c) vs. Chan Sung Jung – za titulu perolake kategorije
Aljamain Sterling (c) vs. Petr Yan (ic) – za titulu bantam kategorije
Gilbert Burns vs. Khamzat Chimaev – velter kategorija
MacKenzie Dern vs. Tecia Torres – ženska slamka kategorija


Izravni prijenos gledajte na gol.hr-u u nedjelju od 4 sata ujutro, a snimku u večernjem terminu na Novoj TV.

Izvor: GOL.hr