BORILAČKI TAEKWONDO

TAEKWONDO, 8. Otvoreno europsko klupsko prvenstvo: Prijavljeno 855 sudionika od kojih je 616 natjecatelja

Europsko klupsko prvenstvo odvija se pod okriljem Europskog taekwondo saveza koji je iskazao čast organizatorima, TKD Jastrebu i TKD Karlovcu kao dugogodišnjim nositeljima kvalitete da budu domaćini. To prvenstvo trebalo bi pokazati kako se i u otežanim pandemijskim uvjetima mogu uspješno organizirati natjecanja u taekwondou i da Hrvatska i sljedeće godine bude domaćin klupskog EP-a 2021. u Rovinju.


Prvenstvo se otvara u subotu, 21. studenoga u 12 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Westin, a od 13 sati počinju natjecanja kadeta. Seniorke i seniori na rasporedu su posljednja dva dana, 24. i 25. studenoga.


Za klupsko EP prijavljeno je ukupno 855 sudionika od kojih je 616 natjecatelja u ženskim i muškim kategorijama mlađih kadeta, kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora. Prijavljeni su natjecatelji iz 42 države s četiri kontinenta, ukupno 153 ekipe, od čega je 11 nacionalnih reprezentacija i 13 olimpijaca za OI u Tokiju 2021. Iz Hrvatske je prijavljeno 29 klubova i 167 hrvatskih natjecatelja.

U Hotelu Westin u Zagrebu održana je povodom tog događaja konferencija za novinare uoči početka 8. Otvorenog europskog klupskog prvenstva u taekwondou koje će se održati od 21. do 25. studenoga u Kristalnoj dvorani Hotela Westin.

Europsko klupsko prvenstvo u hotelu Westin predstavili su: Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i počasni predsjednik Organizacijskog odbora, Tomislav Družak, državni tajnik za sport, Tamara Pradegan, predsjednica Organizacijskog odbora Europskog prvenstva i predsjednica Odbora za mlade i studente Europske taekwondo federacije, Antonio Barbarino, izaslanik predsjednika Europske taekwondo federacije, prof. Miroslav Brežan, Grand Master, 9. DAN kukkiwon i predsjednik TKD Karlovac te Kristina Tomić, hrvatska olimpijka i europska prvakinja.

U uvodu je naglašeno zbog čega se klupsko EP u taekwondou organizira u uvjetima pojačane epidemije – upravo zbog toga što nove krizne uvjete treba prihvatiti kao realnost i raditi u skladu s propisanim mjerama. Odvijaju se natjecanja u svim sportovima, loptačkim i borilačkima, a samo je Hrvatski taekwondo savez jedini sportski savez u Hrvatskoj koji je suspendirao i otkazao sva prvenstva i svojim sportašima onemogućio izlazak na natjecanja.

Tamara Pradegan, predsjednica Organizacijskog odbora:
– Želim se posebno zahvaliti gradonačelniku Bandiću koji je uvijek imao sluha za velike sportske priče, te državnom tajniku Družaku i Ministarstvu turizma i sporta na podršci. Takvi događaji brendiraju Zagreb i Hrvatsku kao europsku sportsku destinaciju. Moramo prije svega zaštititi zdravlje sportaša i vjerujem da će jedinstveni ambijent hotela Westin to omogućiti uz poštivanje svih mjera i protokola Stožera civilne zaštite i HTJZ-a.

Milan Bandić, počasni predsjednik Organizacijskog odbora:
– Raduje me što su Hrvatska i Zagreb u otežanim uvjetima po prvi put dobili čast biti domaćin 8. europskog klupskog prvenstva, jednog od najvažnijih natjecanja u taekwondou u svijetu ove godine. To je još jedno priznanje hrvatskom sportu i sportašima, te svima koji taekwondo žele podići na još višu razinu. Uz dokazani talent, sportski duh i entuzijazam, uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini, promovirati zdrav način života, našu turističku ponudu ali i organizacijske i turističke kapacitete i u drukčijim, otežanim uvjetima.

Antonio Barbarino, izaslanik predsjednika WTE (Taekwondo Europe):
– Hvala Gradu Zagrebu, Vladi RH i ministarstvima, posebno klubovima TKD Jastrebu i Karlovcu za sjajno domaćinstvo i podršku bez koje ne bismo mogli organizirati Europsko klupsko prvenstvo. Svi znaju da korona bjesni u cijeloj Europi i svijetu, no suradnja s organizatorima i hrvatskim medicinskim stručnjacima jamči najbolje zaštitne mjere. Prema strogom protokolu ograničen je potrebni broj ljudi na borilištima i minimaliziranje kontakta izvan borilišta. Nacionalni propisi i protokoli primjenjivat će se cijelo vrijeme. Raduje nas veliki broj sportaša svih dobnih kategorija, te što će nastupiti vrhunski olimpijci poput Jade Jones iz Velike Britanije. Vrlo smo ponosni i želimo pokazati da je i europska taekwondo obitelj spremna pokrenuti natjecanja i da se naši sportaši žele najbolje moguće spremiti za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

Prof. Miroslav Brežan, Grand Master, nositelj 9. DAN Kukkiwon, predsjednik TKD Karlovca:
– Taekwondo sport nedavno je proslavio pola stoljeća u Hrvatskoj, klubovi Jastreb i Karlovac su dugogodišnji nositelji kvalitete i Europska taekwondo federacije to je prepoznala i dodijelila nam domaćinstvo. U normalnim okolnostima bilo bi više do 3000 natjecatelja, a vjerujemo da će upravo tako biti sljedeće godine u Rovinju.

Kristina Tomić, europska prvakinja i olimpijka za Tokio 2021.:
– Moje posljednje natjecanje bio je US Open koncem veljače ove godine, Tamo sam osvojila zlato, bila sam u dobroj formi prije pandemije, a tijekom lockdowna bilo je teško i nezahvalno trenirati, motivirati se i održavati formu na kojoj smo bili, a kamoli pričati o nekom napretku. Svima nam je laknulo kada su mjere popustile i mogli smo nastaviti trenirati, ali nedostaju natjecanja, trening nikad ne može nadomjestiti borbu i jako se veselimo ovom natjecanju. Odgoda Olimpijskih igara još mi je pojačala želju i volju za boljim rezultatom. Prije godinu dana bio je cilj otići i nastupiti na Olimpijskim igrama, no sada znam da tamo neću putovati kao turistkinja, napravit ću sve za najbolji nastup i rezultat u Tokiju sljedeće godine.

Tomislav Družak, državni tajnik za sport:
– Europsko klupsko prvenstvo na natječaju za potpore Ministarstva bilo je među najbolje ocijenjenima još kad se trebalo održati u prvom dijelu godine u Poreču. Čestitam na hrabrosti organizatorima, uistinu je bila potrebna velika hrabrost prihvatiti domaćinstvo u ovakvim uvjetima. Svi sportovi podižu razinu organizacije prema novim mjerama, jer na prvom mjestu mora biti zdravlje i sigurnost sufionika, a vjerujem da će i ovo prvenstvo to potvrditi. Nitko ne želi nakon natjecanja informacije o zaraženim ljudima iz sustava sporta. Na dnevnom redu Sabora RH upravo je rasprava o proračunu i hrvatski sport je dobro pozicioniran u proračunu Ministarstva turizma i sporta. Itekako se vodilo računa o tome da je 2021 olimpijska i paraolimpijska, da su u kalendaru i olimpijske igre gluhih, da ima cijeli niz velikih natjecanja. Doista se vodilo računa da hrvatski sport neće biti oštećen, da će biti na razini ove godine, pa ako bude sve u redu oko uredbe za raspodjelu sredstava od igara na sreću, da bude i bolje. Moramo biti realni, stanje je daleko od savršenog, no kad znamo da je proces organizacije ovog prvenstva rađen s nacionalnim stožerom civilne zaštite, to daje jamstvo za sigurnost natjecanja, a da ovaj novi pristup u organizaciji može u budućnosti biti predložak i za ostala borilačka natjecanja.