BOKS BORILAČKI

Povratak zlatne Lorene Horvat i sjajnih kadeta i kadetkinja s EP-a u Turskoj

Prvakinju Europe dočekao i europski prvak U-22 iz Poreča Gabrijel Veočić, ove godine već je osvojeno sedam velikih odličja na EP-ima!

Nakon cjelodnevnog puta iz dalekog turskog Erzuruma u Zagreb se vratio prvi dio sjajne hrvatske kadetske reprezentacije, među njima i zlatna Lorena Horvat i brončana Valeria Šteko. Uz predstavnike Hrvatskog boksačkog saveza i klubova, jedva su ih dočekali njihovi najbliži – članovi obitelji, roditelji, braća i sestre!

Brojna hrvatska delegacija, devet kadeta i pet kadetkinja uz trenere Peru Veočića (izbornik), Roberta Herića, Mladena Šteku i Danijela Brkića postigla je uspjeh za pamćenje – naslov prvakinje Europe, još dva polufinala i dvije brončane medalje i još pet muških i dva ženska četvrtfinala!

Nastavak je to niza velikih uspjeha hrvatskog boksa u 2022. godini – ukupno je osvojeno sedam medalja na europskim prvenstvima: Gabrijel Veočić (zlato), Nikolina Ćaćić (srebro) i Noa Ježek (bronca) na EP-u U-22 u Poreču, Luka Plantić bronca na Europskom seniorskom prvenstvu u Armeniji i sada nova tri odličja: Lorena Horvat (zlato), Valeria Šteko i Agata Štajcer (bronce) na kadetskom EP-u u Erzurumu!

Nikad dosad hrvatski ženski boks nije osvojio tri medalje na jednom Europskom prvenstvu kao sada u Turskoj!

Uspjeh djevojaka u konkurenciji najboljih u Europi (rođeni 2008. i 2009.), među više od 370 boksačica i boksača iz 28 država, naš ženski boks svrstao je na visoko šesto mjesto – ispred su samo prave boksačke velesile – mlade boksačice Turske (8 medalja, 4 zlata), Engleske (8 medalja, 3 zlata), Ukrajine (7 medalja, 2 zlata), Sj. Irske (7 medalja, 1 zlato) i Italije (4 medalje, 1 zlato)!

Hrvatski kadetski ženski boks je šesti sa tri medalje (jedno zlato), a uz navedene jake boksačke nacije, zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji osvojila je još samo Armenija (jedno zlato)!

Hrvatska reprezentacija ostavila je, ne samo zbog odličnih borbi i rezultata, vrhunski dojam na Europskom prvenstvu u Erzurumu, podržavali su jedni druge u mečevima i brojna delegacija koju je omogućio Hrvatski boksački savez pokazala se kao pun pogodak i pravi način kako treba maksimalno ulagati u mlade snage.

Drugi dio reprezentacije među kojima je i brončana Agata Štajcer iz BK Kutine u Hrvatsku se vraća rano ujutro u utorak, 23. kolovoza 2022. godine.

Izvor: HBS/Mario Zorko