BORILAČKI TAEKWONDO

Pande se pripremaju u Crikvenici, a Brežanovi tekvondaši u Kukljici na Ugljanu

Tekvondaši Banija Pandas Teama borave u Ljetnom Pandas kampu u Crikvenici gdje odrađuju sedmodnevne pripreme. Prvi dio priprema započeli su u Karlovcu početkom kolovoza a završni dio odradit će u Crikvenici. Uz glavnog trenera kluba Nevena Trbojevića na priprema s ostalim članovima kluba još su i najbolja sportašica kluba Mateja Kunović i Tara Marija Malović.

– Popravljamo tehniku i kretanja koji su kod djece zbog rane specijalizacije u sportu narušeni i s time podižemo razinu forme sportaša. Natjecatelji su reagirali odlično i očekujem da će svojom formom u drugom dijelu natjecateljske sezone polučiti rezultate kakve od njih očekujemo u nastavku natjecateljske sezone – kaže trener Neven Trbojević.

Pande ove godine očekuju tri državna prvenstva – juniorsko 19. rujna, kadetsko 17. listopada i seniorsko 24. listopada.

SPORTSKO-EDUKATIVNI TAEKWONDO KAMP U KUKLJICI OKUPIO 140 SUDIONIKA

Taekwondo klub Jastreb iz Zagreba organizirao je u Holiday Parku Zelena Punta u Kukljici na otoku Ugljanu, u suradnji s Adriatic Tours Resort, dva sportsko-edukativna taekwondo kampa u koje je bilo uključeno 140 sudionika. Polaznici kampa bili su i članovi Taekwondo kluba Karlovac.

Prvi sportski kamp održan je u sklopu dvogodišnjeg europskog projekta “Sportska edukacija za novi život” kojemu je cilj integracija i socijalna uključenost azilanata u Republici Hrvatskoj, a koji je ujedno i najveći sportski projekt s azilantskom populacijom u našoj zemlji. Kreativnim i inovativnim pristupom kroz sport i igru spojene su različite skupine koje su se na taj način upoznavale te se poticalo međusobno prihvaćanje različitosti i razumijevanje različitih kultura, između hrvatske i azilantske djece te članova njihovih obitelji. U radu tog edukativnog kampa sudjelovali su gotovo svi azilanti iz Sirije, koji su svoje prebivalište našli u Karlovcu, njih trideset.

– Djeca su sudjelovala u taekwondo programu, plivanju, interesantnim kreativnim radionicama, očevi u nogometu, a majke uz školu plivanja i aerobiku. Djeca azilanata, od kada su došli u Karlovac, treniraju u našem taekwondo klubu i već sada pokazuju zavidan napredak i kvalitetu – objašnjava Miro Brežan, nositelj crnog pojasa 9. DAN, ujedno i član Upravnog odbora Europske teakwondo federacije, Grandmaster, koji je u kampu u ulozi supervizora.

U drugom dijelu ovog ljetnog sportsko-edukativnog kampa, sudjelovalo je 70 sudionika, među kojima su bili uključeni i sportaši Hrvatskog para taekwondo saveza. Kamp je predvodio trener, renomirani sportaš, osvajač olimpijskog odličja, višestruki svjetski i azijski prvak, magistar kineziologije i sportske psihologije i doktor sportske sociologije, Yousef Karami, uz pomoć stručnih suradnika Alija Noghandoosta, kandidata za predstojeće kvalifikacije za nadolazeće olimpijske igre u sklopu Refugee tima iz Hrvatske i kondicijskog trenera Marija Rendulića.

– Treninzi su bili održavani dva do tri puta dnevno. Za članove našeg kluba to je bio nadomjestak tradicionalnim pripremama na otoku Korčuli koje smo nakon 19 godina morali otkazati. Nekoliko članova kluba obavilo je stoga morske pripreme u Kukljici – kaže Brežan i dodaje:

– Vjerujemo da će već sljedeće godine ovaj kamp postati službeni sportsko-edukativni kamp Europske taekwondo unije i da će trenutno naš najljući protivnik, Covid-19, biti poražen. Za vrijeme boravka u kampu susreli smo se s načelnikom općine Kukljica Marinom Boškom i predstavnicima Turističke zajednice Kukljica te ih upoznali s daljnjim planovima, potrebama i vidovima suradnje kroz buduće kampove koje želimo podići na još višu razinu od obostranog interesa.