BORILAČKI VIJESTI IZ HOO

Na SP-u U17 Veronika Vilk donijela Hrvatskoj povijesnu zlatnu medalju, prvu sa svjetskih hrvačkih prvenstava uopće

Na Svjetskom hrvačkom prvenstvu za uzrast do 17 godina, koje se do 6. kolovoza održava u Istanbulu (Turska), hrvatska reprezentativka Veronika Vilk osvojila je naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 69 kilograma.

Mlada Slatinčanka u finalu je za samo 55 sekundi tušem svladala reprezentativku Indije Srishti, a na putu prema finalu pobijedila je još predstavnice Rusije, Bjelorusije i Srbije. Ovo je prva zlatna medalja u hrvanju za Hrvatsku od samostalnosti – kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Veroniki Vilk i njezinim trenerima na osvojenoj povijesnoj medalji za hrvatsko hrvanje!

GABRIJEL VEOČIĆ POBJEDNIK BOKSAČKOG MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA U TRAMOŠNICI (BIH); DVIJE BRONCE STIGLE S JUNIORSKOG EP-A U RUMUNJSKOJ

Boksački vikend bio je u znaku dviju juniorskih medalja s Europskog prvenstva u Rumunjskoj, ali i 9. izdanja međunarodnog Memorijala Marka Bošnjaka u Tramošnici (BiH), s kojeg je statuu pobjednika, odnosno naslov najboljeg boksača – ponio evidentni olimpijski kandidat za Pariz Gabrijel Veočić.

Seniorskim atrakcijama prethodili su uspjesi u juniorskoj konkurenciji, na EP-u u Ploiestiju (Rumunjska). Najprije je Gabriela Vencl (BK David Koprivnica) u kategoriji do 54 kg osigurala broncu pobjedom nad Bugarkom Mihajlovom, nastavljajući tako kontinuitet uspješnosti hrvatskog ženskog boksa na velikim natjecanjima.

Isti domet ostvario je i Križevčanin Matija Berend, član BK Ronin Križevci, koji je osvojio drugu broncu za Hrvatsku, ostvarivši u kategoriji do 63 kg tri pobjede (jednoglasnim sudačkim odlukama) nad kvalitetnim suparnicima iz Mađarske, Bugarske i Izraela. Berendu je to dosad najveći uspjeh u karijeri.

Na spektakularnom dvodnevnom boksačkom turniru u Tramošnici (Bosanska Posavina/BiH), 9. Memorijalu Marka Bošnjaka, nastupili su predstavnici iz devet država, a među njima i brojni hrvatski boksači. Pobjednikom je zasluženo proglašen Brođanin Gabrijel Veočić, koji se vratio u ring nakon odmora i prethodno osvojene srebrne medalje te ostvarene olimpijske norme na Europskim igrama u Krakovu.

U poluteškoj kategoriji (do 80 kg) Veočić je dominantno je pobijedio reprezentativca Srbije Branimira Milivojevića, iako je suparnik u sve tri runde pružio čvrst otpor. Veočiću je pripala umjetnička skulptura Marka Bošnjaka (teška 17 kg) te pobjednički pokal koji je proslijedio u ruke svojem suparniku Milivojeviću.

  • Da bi netko bio najbolji, mora se boriti protiv najboljih. Pobijedio sam Milivojevića, ali on se u dva dana dvaput sjajno borio i tjerao suparnike na maksimum. Zato svoj pehar poklanjam Branimiru, zaslužio ga je! – kazao je Gabrijel Veočić.

Tom fair play gestom našeg budućeg olimpijca završio je turnir u Tramošnici koji je u dva dana uživo pratilo više od 5000 gledatelja.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita osvajačima brončanih odličja na juniorskom EP-u, Gabrieli Vencl i Matiji Berendu, te seniorskom reprezentativcu Gabrijelu Veočiću na naslovu pobjednika Memorijala Marka Bošnjaka u BiH!

HOO/Vinko Knežević Foto: United World Wrestling, HBS