BORILAČKI TAEKWONDO

Lara Tuškan – nova kadetska prvakinja osigurala mjesto u kadetskoj reprezentaciji za odlazak na SP

U dvorani OŠ Ivanja Reka (Zagreb) održana su zadnja dva kola kadetskog prvenstva Hrvatske u taekwondou. Nastupilo je preko 200 natjecatelja, dok je na U-21 kategoriji prvenstvu pristupilo oko 80 natjecatelja.

Taekwondo klub Prana iz Karlovca na oba natjecanja došao s devet natjecatelja. Petoro Pranaša borilo se za titule kadetskih prvaka Hrvatske, dok su četiri natjecatelja imala priliku osvojiti titule mlađe seniorskih prvaka Hrvatske.

Novi mlađe seniorski prvak Hrvatske u kategoriji -54kg je Lucio Matuzić koji se s dvije pobjede domogao zlatnoga odličja. Ove godine okrunio se s dvostrukom titulom, uz raniju titulu juniorskoga prvaka Hrvatske. Leona Grubiša je u kategoriji -49kg s jednom pobjedom osvojila brončano odličje. U kategoriji U-21 nastupili su još Nikola Brnardić i Martin Štefanac. Oboje su zaustavljeni u borbama za medalju.

Na kadetskom dijelu prvenstva nastupili su Lara Tuškan, Mihael Trnokop, Jakov Žilić, te Karlo i Klara Bošnjak. Lara Tuškan je nastupila u kategoriji kadetkinja do -41kg.

Lara Tuškan s trenerom Lukom Vlašićem
  • Temeljem prijašnjih kvalifikacijskih turnira Lara Tuškan je na prvenstvo došla kao prva nositeljica u svojoj kategoriji. Unatoč prvom mjestu na ljestvici još joj uvijek nije bio osiguran put na Svjetsko kadetsko prvenstvo. Samo prvo mjesto jamčilo joj je odlazak. Kroz tri borbe i tri dominantne pobjede Lara se okitila zlatnim odličjem i tako postala kadetska prvakinja Hrvatske te osigurala mjesto u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine u srpnju održati u Bugarskoj – objašnjava trener Goran Cvitak.

Mihael Trnokop (KM -45kg) je s dvije odlične borbe i pobjede osvojio brončano odličje. Jakov Žilić (KM -41kg) je također s dvije pobjede zauzeo je treće mjesto i osvojio brončano odličje. U polufinalno borbi poražen je od kasnije prvaka Hrvatske. Karlo Bošnjak (KM -37kg) pobijedio je prvu borbu. U borbi za medalju protivnik je bio bolji. Klara Bošnjak u kategoriji (KŽ -33kg) zaustavljena je već u prvom kolu koje je ujedno bila i borba za brončano odličje.

  • Ekipa je odradila odličan posao i pokazali su veliki napredak, te sada jedan dio ide na zasluženi odmor i pauzu dok Lucio Matuzić, Oscar Kovačić i Lara Tuškan ostaju cijelo ljeto u dvorani i pripremaju se za nastup na svjetskoj taekwondo pozornici – dodaje trener Luka Vlašić.