BORILAČKI

Kvalitetan boks mora biti imperativ nove regionalne lige, mogući termini početka su lipanj ili srpanj ove godine

Zagreb je 21. i 22. ožujka domaćin najvišim predstavnicima boksačkih saveza država jugoistočne Europe nastalih raspadom bivše Jugoslavije. U hotelu International, u organizaciji Hrvatskog boksačkog saveza, okupili su se boksački dužnosnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, te Hrvatske kao domaćina. Prije mjesec dana u Beogradu su predsjednici saveza potpisali Deklaraciju o suradnji.

Glavni razlog okupljanja je ponovo pokretanje Regionalne lige i postavljanje kriterija i sustava natjecanja koji bi donio pozitivne iskorake za boks u svim zemljama uključenim u taj međudržavni projekt. Okupili su se: iz BiH Enes Peštek (predsjednik Boksačkog saveza BiH) i Milenko Tomić (gl. tajnik); iz Crne Gore: Nikola Sjelkoća (direktor Boksačkog saveza Crne Gore); iz Sjeverne Makedonije: Fatov Salihu (dopredsjednik) i Branko Ilijevski (gl. tajnik); iz Slovenije: Damjan Habjanec (predsjednik) i Dejan Zavec (član IO); iz Srbije: Nenad Borovčanin (predsjednik), Slobodan Đurić (potpredsjednik) i Aleksandar Risimić (BK Loznica), a Hrvatski boksački savez predstavljali su: Bono Bošnjak (predsjednik), Marko Marović (gl. tajnik) i Nikola Volarević (predsjednik Natjecateljske komisije).

U ime domaćina skupu se obratio predsjednik HBS-a Bono Bošnjak:
– Prioritet nove Regionalne lige mora biti kvaliteta, jer samo kvalitetnim natjecanjem možemo privući zanimanje ljubitelja boksa i sporta, te opravdati očekivanja sponzora i svih uključenih u tu priču, na prvom mjestu televizija zainteresiranih da nas prate. Kvaliteta se od nas očekuje, ne možemo iznevjeriti javnost, a bez kvalitetnog boksa i pravih mečeva Regionalna lige ne može opstati. Kvalitetni mečevi potrebni su i boksačima kako bi se što bolje pripremili za velika međunarodna natjecanja. Istodobno moramo pomoći zemljama koje u ovom trenutku nemaju toliko kvalitetnih boksača kao što ih imaju Bosna i Hercegovina, Srbija ili Hrvatska i pronaći najbolje rješenje za sve da se i one uključe u Regionalnu ligu s onime što sada imaju i kako da napreduju.

S time se složio i predsjednik Boksačkog saveza Srbije Nenad Borovčanin:
– S Regionalnom ligom otvaramo nove perspektive za boks u svim uključenim zemljama. Boks na ovim prostorima ima veliki potencijal, po popularnosti je uvijek bio uz nogomet i košarku, a sad imamo priliku da ga kvalitetnim natjecanjem vratimo u rang koji zaslužuje. Treba nam više suradnje po svim pitanjima, u prvoj godini prioritet nam mora biti da pobudimo zanimanje i steknemo povjerenje, a ne da isključivo gledamo tko će odmah biti prvak i zanemarimo sve ostalo.

Dužnosnici boksačkih saveza zemalja jugoistočne Europe u Zagrebu (slijeva): Branko Ilijevski (Sj. Makedonija), Nikola Sjelkoća (Crna Gora), Slobodan Đurić (Srbija), Dejan Zavec (Slovenija), Fatov Salihu (Sj. Makedonija), Damjan Habjanec (Slovenija), Nenad Borovčanin (Srbija), Bono Bošnjak (Hrvatska), Aleksandar Risimić (Srbija), Enes Peštek (Bosna i Hercegovina), Nikola Volarević i Marko Marović (Hrvatska), Milenko Tomić (Bosna i Hercegovina)

Srbija će se u Regionalnu ligu uključiti s dva kluba (Crvena zvezda Beograd i Loznica), Bosna i Hercegovina također s dva (Radnik Bijeljina i Željezničar Sarajevo), Hrvatsku će predstavljati selekcija HBS-a i te zemlje su nositelji kvalitete, a veći su problemi u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji koje se žele uključiti u natjecanje, ali ne mogu kvalitetno popuniti sve kategorije. Traži se rješenje da u ekipama bude određen broj kategorija mlađih seniora kako bi i te zemlje bile konkurentne. Kroz dogovor i postavljanje jasnih kriterija i pravila traži se najbolje rješenje za sve sudionike.

Mogući termini početka Regionalne lige su lipanj ili srpanj ove godine.

Mečeve bi u svim zemljama susjedstva izravno prenosila ArenaSport TV, a momčadi bi u startu imale pokrivene troškove prijevoza i službenih osoba.

Okupljenima se obratio i Vlatko Grbešić koji je kao zastupnik renomiranog brenda LEGEA odnedavno partner Hrvatskog boksačkog saveza ponudivši svim regionalnim savezima pomoć i pokroviteljstvo u opremanju timova kvalitetnom sportskom opremom.

Snaga boksa u regiji ogleda se i u značajnom broju ovogodišnjih domaćinstava velikih međunarodnih natjecanja (Svjetsko prvenstvo u Srbiji, Europska prvenstva mlađih dobnih skupina u BiH i Crnoj Gori, Balkansko prvenstvo u Hrvatskoj), a svi se slažu da boljom međusobnom suradnjom svaka pojedina zemlja može još ojačati status u međunarodnim forumima (zajednička edukacija sudaca i delegata, na primjer). Poradit će se stoga na usklađivanju kalendara i seriji Grand Prix turnira u zemljama regije.

Za domaćinstvo sljedećeg skupa zainteresirano je Sarajevo, a tada bi se već mogao upriličiti i ždrijeb Regionalne lige uz izravni TV-prijenos.

HBS/M. Zorko