BORILAČKI JUDO

IMAMO ZLATO I SREBRO: Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog juda od hrvatske samostalnosti

Barbara Matić je prvakinja svijeta! Ili možda bolje, Barbara je opet najbolja na planetu, nakon što je obranila naslov prvakinje sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Budimpešti. No, ono još bolje od toga, ako je moguće. A moguće je, kada su hrvatske judašice u pitanju.

Lara Cvjetko, Zagrepčanka koja je nedavno potpisala za JK Solin, je doprvakinja svijeta. Zlato i srebro za Hrvatsku, U istoj kategoriji, do 70 kg. Naime, svjetsko je finale u biti bilo hrvatsko finale! U finalu je Barbara bila nešto aktivnija, te je tada Lara zaradila i opomenu. U drugoj minuti borbe su obje završile “na zamlji” odnosno tlu, Barbara je tu daleko spretnija, polugom je nadvladala Laru i osvojila svoje drugo svjetsko zlato. Istog trenutka veselje u oba tabora, zapravo … u istom taboru!

HRVATSKA JE OSVOJILA ZLATO I SREBRO!

U kategoriji do 70kg koja broji čak 44 natjecateljice ujedno je i najbrojnija kategorija u konkurenciji džudašica na SP-u, obje naše natjecateljice u prvom kolu su bile slobodne, a potom su nanizale po četiri pobjede. Matić je u gornjem dijelu ždrijeba savladala Nizozemku Hilde Jager, BiH reprezentativku Aleksandru Samardžić, Uzbekistanku Gulnozu Matnijazovu i Japanku Shiho Tanaku, dok je Cvjetko bila bolja od Francuskinje Margaux Pinot, Talijanke Martine Esposito, Nizozemke Sanne van Dijke i Japnake Saki Niizoe. Koliko je ova težinska kategorija zahtjevna govori činjenica da su u eliminacijskim borbama izgubile srebrna s OI u Tokiju Austrijanka Michaela Polleres, brončana s OI Nizozemka Van Dijke, te zlatna sa SP-a 2019. Marie-Eve Gahie.

Za 27-godišnju Barbaru ovo je drugo svjetsko zlato nakon što je pobijedila prošle godine u Budimpešti, a zanimljivo dva puta je bila i juniorska svjetska prvakinja (2013, 2014). Dva puta je bila treća na europskim prvenstvima (2014, 2017), te Europskim igrama u Minsku (2019). Za 21-godišnju Laru ovo je najveći uspjeh u karijeri. Prije dvije godine je postala europska prvakinja za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Do sada je osvojila i srebrnu medalju na juniorskom Europskom prvenstvu 2021. i srebro na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Olbiji. Cvjetko je bila i europska kadetska prvakinja 2017. u Kaunasu.

Izvor: SN/HINA Foto: Gabijuan/EJU