BORILAČKI KARATE

CRO SHOW U TURSKOJ: Hrvatska u jednom danu na Europskom prvenstvu osvojila četiri medalje

Imali smo već naših, svojih, hrvatskih dana u turskom gradu Gaziantepu na seniorskom Europskom prvenstvu, ali subota je bila… spektakularna. Subota je iz Turske podarila Hrvatskoj tri zlata i po jedno srebro i broncu. Čudesno!

Počinjemo s kronološki posljednjom medaljom, ali istinski posebno. Stoga jer je ekipna, a to je već zrcalo kvalitete i moći neke države. Hrvatska ženska reprezentacija u borbama Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lucija Lesjak s Goranom Romićem osvojili su naslov europskih prvakinja! Nakon što su do finala svladale Azerbajdžan 2-1, Švedsku 2-0 i Španjolsku 2-1, u finalnom dvoboju naše su djevojke svladale i Slovačku 2-1.

Zlatna večer subote koju je zlatom uostalom otvorio Anđelo Kvesić u kategoriji iznad 84 kg. Anđelo je u finalu bio bolji od Belgijca Luce Coste inače 16. karatista na svijetu u ovoj kategoriji, za razliku od našeg Anđela koji je za 8 mjesta više plasirani. Za Anđela Kvesića je ovo europsko zlato druga medalja s prvenstava Europe nakon bronce prije 3 godine u Španjolskoj. Podsjetimo da je Anđelo Kvesić (inače brončani sa zadnjeg SP) na putu do finala Europskog prvenstva svladao u kvalifikacijama svladao Izraelca Ahmada Abu Basala 3:0, zatim Čeha Ondreja Bosaka 2:0, te Gruzijca Gigitoa Arkanija 2:0. U polufinalu je bio bolji od Škota Grega Andersona 6:1.

Drugo hrvatsko finale u muškoj konkurenciji bilo je ono do 84 kg u kojem je nastupao Varaždinac Enes Garibović kojem je ovo natjecanje bilo debitantsko u poluteškoj kategoriji. Dosad je naime nastupao do 74 kilograma, te je u Poreču prošle godine na EP bio brončani. Sada je otišao i kategoriju i medalju više.

Hrvatski dan medalja u Turskoj začinila je broncom Jelena Pehar (do 50 kg). Taktički se sjajno borila i svladala Lejlu Ahemtović iz BiH. Bilo je 0-0, ali sudačkim preglasavanjem 4-1 za našu reprezentativku.

U borbi za broncu bila je u subotnje prijepodne još i Lucija Lesjak (iznad 68 kg), ali nažalost nije uspjela. Lucija je zadnjih dana imala želučanu virozu, završila i na infuziji, a sve je to ostavilo traga. Nije to bila jedina hrvatska borba za broncu ove subote. Do 67 kg za treće se mjesto nadmetao Boran Berak. Od njega je bio bolji inače naglašeni favorit, Francuz Steven Da Vosta.

Izvor SN/ Dean Bauer: www.sportske.jutarnji.hr Foto: Nedim Grabovica/Xinhua News/Profimedia