BORILAČKI KARATE

Barbara Matić osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Montpellieru

Najtrofejnija hrvatska judašica Barbara Matić po četvrti put u karijeri osvojila je pojedinačnu brončanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Montpellieru (Francuska). U borbi za odličje u kategoriji do 70 kg svladala je Slovenku Anku Pogačnik.

Matić je u eliminacijski dio natjecanja započela pobjedom protiv Irkinje Rachel Hawkes, a nastavila svladavši Aleksandru Samardžić iz susjedne BiH. U četvrtfinalu je Matić bila bolja od druge hrvatske predstavnice – Lare Cvjetko, pa je samo jedna od bivših finalistica Svjetskog prvenstva prošla u polufinale. Cvjetko je završila u repasažu te ostala bez borbe za odličja, jer ju je zaustavila vodeća sa svjetske rang-ljestvice, Nizozemka Sanne van Dijke. Lara Cvjetko je na kraju zauzela sedmo mjesto.

Barbara Matić je u polufinalu poražena od Ruskinje Madine Taimazove, koja nastupa bez nacionalnih obilježja. Četvrtu europsku broncu Matić je osvojila devet godina nakon što je stigla do svog prvog odličja istog sjaja na kontinentalnom prvenstvu, održanom 2014. godine također u Montpellieru.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita judašici Barbari Matić na osvojenom brončanom odličju na Europskom prvenstvu u Francuskoj!

HRVATSKE KARATAŠICE OSVOJILE EKIPNU BRONČANU MEDALJU U BORBAMA NA SVJETSKOM PRVENSTVU U MAĐARSKOJ

Hrvatska ženska karate reprezentacija u borbama – Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak i Nikolina Golomboš – osvojila je ekipnu brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

Unatoč snažnoj potpori s tribina domaćim predstavnicama u Laszlo Papp Areni, hrvatske su karatašice pobijedile Mađarsku s 2-0, uz bodovnu razliku 15-0, što se rijetko susreće u mečevima za odličje. Lea Vukoja svladala je Aichu Zakiu Boussebaa s 8-0, a posao je na jednako uspješan način dovršila Sadea Bećirović, koja je bila bolja od Reke Molnar sa 7-0.

U prvom dijelu natjecanja Hrvatska je najprije pobijedila Hong Kong 2-0, potom s istekom vremena Tursku 2-1. Nakon toga Belgiju 2-0 i Maroko 2-1, također preokretom u završnici, a izgubile su tek u dvoboju s kasnijim prvakinjama, reprezentacijom Španjolske 0-2.

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama na taj je način prvi put osvojila ekipnu žensku svjetsku medalju nakon Pariza 2012. godine. Dio ženskog izborničkog tima činili su Danil Domdjoni i Esad Garibović, a hrvatskoj delegaciji na čelu s predsjednikom HKS-a Davorom Cipekom, ujedno i glavnim tajnikom Europske karate federacije, to će biti dodatni poticaj za sljedeće veliko natjecanje – EP u Zadru 2024. godine.

Na SP-u u Mađarskoj sudjelovao je 921 natjecatelj iz 103 zemlje. Među 26 zemalja koje se vraćaju s najmanje jednom medaljom je i Hrvatska.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita ženskoj karate reprezentaciji na osvojenom brončanom odličju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti!

HOO/HINA Foto: FaH/EPA, HJS /EJU