BOKS BORILAČKI

12. ZAGREB OPEN: Mate Jukić najbolji junior, a Lorena Horvat najbolja kadetkinja na najkvalitetnijem turniru za mlađe dobne skupine u Hrvatskoj

U Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu završen je 12. Zagreb Open za kadete i juniore (25. 10. – 29. 10. 2023.), naš najkvalitetniji međunarodni turnir za mlađe dobne skupine. Nastupilo je više od 100 mladih boksačica i boksača iz 7 zemalja, među njima i brojni osvajači medalja na europskim prvenstvima, iz Crne Gore, Irske, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Najbolji junior je Osječanin Mate Jukić, koji je u finalu svladao reprezentativnog kolegu Asslana Krasniqija, a najbolja juniorka je Zuzanna Golebiewska (Poljska) koja je u finalu prekidom pobijedila našu reprezentativku Anu Jukičić.

Za najboljeg kadeta proglašen je Kristian Harasnik (Slovačka), a najbolja kadetkinja je Lorena Horvat, kadetska prvakinja i doprvakinja Europe iz Thor Bartolovca koja je u najkvalitetnijem i bespoštednom ženskom finalu pobijedila klupsku i reprezentativnu prijateljicu Lanu Skupnjak, ove godine osvajačicu bronce na kadetskom EP-u.

Na 12. Zagreb Openu, najkvalitetnijem turniru za mlađe kategorije u Hrvatskoj, nastupili su mladi boksačice i boksači iz sedam zemalja: Crne Gore, Irske, Češke, Slovačke, Slovenije, Poljske i Hrvatske. Najuspješniji iz Hrvatske su bili članovi BK Brod koji su osvojili ukupno sedam odličja: zlata Ivan Jukičić i Barbara Princip, srebra Ana Jukičić i Juraj Tutundžić, uz tri bronce: Gabriel Kapetanić, Jan Mikulić i David Mirković.

Mlada Brođanka Barbara Princip, koja iza sebe ima tek desetak mečeva, izborila je najveći pothvat na turniru pobijedivši srčanošću u velikom preokretu poljsku reprezentativku Oliwiju Wasiakowsku, osvajačicu medalje na ovogodišnjem Europskom juniorskom prvenstvu.

Naš brončani junior s Europskog prvenstva 2023. Matija Berend (Ronin Križevci) odlično je odradio Zagreb Open s tri pobjede u tri dana i osvajanjem nove zlatne medalje.

Uz Osječanina Matu Jukića, proglašenog najboljim juniorom 12. Zagreb Opena, koji je u finalu u sjajnom meču svladao reprezentativnog kolegu Asslana Krasniqija, od hrvatskih juniorskih reprezentativaca zlato je osvojio Ivan Nekić (Ares Zadar, brončani na kadetskom EP-u 2021.) koji je u finalu do 75 kg pobijedio Brođanina Juraja Tutundžića, te uvjerljivi Ivan Jukičić (Brod) s dvije sigurne pobjede.

Teškaš Šime Čerina (Torcida Split) u finalu se žestoko borio protiv snažnog, iskusnijeg Slovaka Davida Zahradniceka od kojeg je prije nekoliko mjeseci izgubio prekidom u prvoj rundi, a sad je meč riješen tek u posljednjoj rundi podijeljenom odlukom u korist jakog slovačkog udarača.

Svim juniorskim reprezentativcima to je bila odlična provjera za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Erevanu (Armenija) od 21. 11. do 5. 12. 2023. godine.

U kadetskoj konkurenciji, uz najbolju kadetkinju Zagreb Opena Lorenu Horvat, prva mjesta u svojim kategorijama osvojili su kadetski reprezentativci Lukas Fulanović (Radnički SB) i Mimi Hoxhai (Gladijator ZG), te Gladijatorov početnik Jakov Polundak koji je u svom prvom meču svladao prvaka do 66 kg Luku Glučinu (Dardona Drvenik).

Izvor: HGS / Mario Zorko