INTERVJU MIX VESLANJE

KAŠ-ev INTERVJU, Dario Šabić: ‘Roditelji nikada nisu komentirali moju aktivnost u veslanju ali se čude od kuda mi snage i energije za sve to’

Prije veslanja kratko vrijeme se bavio taekwondom. Bio je i sportski ribolovac koji je sudjelovao na dva natjecanja a na jednom od njih osvojio je drugo mjesto. Kuća mu je na samoj obali bajera na Orlovcu i bilo je logično da se bavi sportskim ribolovom, no on se je odlučio za veslanje. U Veslački klub Korana došao je sa 10 godina gdje su ga primili i naučili prve veslačke zaveslaje treneri Mirna Mateša i Miroslav Hipš, tako da ove godine obilježava jubilej – 20 godina veslanja u VK Korani. Riječ je o Dariju Šabiću, licenciranom treneru u VK Korana koji radi s djecom u Školi veslanja.

Koliko dugo si trener veslanja … ?

 • Trener veslanja sam sedam godina i u početku sam radio uz nadzor glavnog trenera Zlatka Katušina dok nisam imao licencu da mogu samostalno raditi.

… a s licencom?

 • Sa licencom je šest godina.

Kako to da si se odlučio na trenerski poziv?

 • U vrijeme kada se u klubu tražila osoba koja bi bila trener završavao sam s aktivnim treniranje i neka moja logična odluka je bila da nakon toliko godina provedenih kao veslač budem trener.

Kakav si bio kao veslač?

 • Bio sam dobar. Uvijek je moglo biti još bolje, ali u konačnici sam zadovoljan.

S kime si najčešće i najradije veslao?

 • Najčešće i najradije sam veslao u dvojcu sa Petrom Nejakom.

Kakva je po tebi Koranina škola veslanja?

 • Škola veslanja je dobra i konstantno imamo veslače koji kada izađu iz Škole veslanja osvajaju medalje na najjačim domaćim i međunarodnim regatama. Nema prevelike masovnosti i brojčano ih je manje nego prije.

Zašto ste na neki način ograničeni brojem veslačica i veslača u Školi veslanja?

 • U zimskom djelu treninga nam nedostaje prostora u teretani i još ergometara da bi se moglo kvalitetnije odraditi trening. Kada otiđemo na vodu nama u čamac GIG koji je najčešće korišten u školi veslanja i gdje djeca uče svoje prve pokrete u čamcu, ide samo četvoro djece. Kada vam na trening dođe 20-25 djece oni se svi moraju izmijenjati i to zna trajati po nekoliko sati. Onda tu bude nažalost samo najkraće veslanja na vodi a više trčanja i rada vježbi snage na suhom.

Nedavno ste se stručno pojačali. Što će to značiti za budući rad s mladima?

 • Značiti će nam jako puno. Trener Abi ima jako puno znanja i iskustva u radu kod vježbi snage, zagrijavanja i istezanja , a uz to je bivši veslač pa nam i na tom dijelu uvijek pomogne.

VESLAČ PA LICENCIRANI TRENER VESLANJA

Duže vrijeme kao tvoj pomoćnik radi i Petar Nejak, sin proslavljenog veslača Korane Želimira Nejaka. Kad će on tvojim stopama na polaganje licence za trenera?

 • Da, tako je. Pero mi dođe pomoči kada nam dođe puno djece. Teško ih je držati sve pod kontrolom pa treba netko ići na kormilo i učiti ih. U pravilu na kormilo mogu ići i drugi veslači, ali nam ovo ipak bude ozbiljnije i bolje se napravi trening. Petar polagati za licencu čim bude sljedeće školovanje. Trebalo je to biti prije dvije godine, ali zbog trenutne situacije se nije održalo.

Što u veslanju znači trenerska licenca?

 • Bez licence u pravilu ne možete samostalno voditi trening, jedino uz nadzor trenera koji ima licencu i koji je spreman na sebe preuzeti svu odgovornost ukoliko se ne daj Bože nešto dogodi.

Da li oni koji nemaju licencu smiju trenirati djecu na vodi?

 • Ne smiju. Mislim da ne samo na vodi nego i zimski dio treninga koji se obavlja na suhom. Uvijek netko od prisutnih mora imat licencu. Trening na vodi je uvijek opasniji. Pogotovo u prijelaznim mjesecima ili kod naglog rasta i pada vodostaja rijeka gdje voda bude jako hladna i kada dođe do okretanja iz čamca pa veslač padne u hladnu vodu i to zna biti jako opasno.

Za to postoje i drastične kazne, zar ne?

 • Vjerujem da postoje. Taj dio sada točno ne znam ni kolike su ni tko snosi posljedice. To čak nije ni područje s kojim bi se mi kao treneri trebali previše baviti. Na nama je da od djece izvučeno ono najbolje iz njih i da svi zajedno otiđemo sretni i zadovoljni s treninga.

Kakva je u tom stručnom dijelu uloga glavnog trenera Zlatka Katušina?

 • S glavnim trenerom se dogovaraju treninzi i programi po kojima Škola veslanja radi i vježbe koje se rade za vrijeme suhog treninga kako bi se polaznici što bolje pripremili za vrijeme kada prođu iz škole u regatne veslače.

VESLAČICE BOLJE SAVLADAVAJU TEHNIKU I VIŠE SLUŠAJU

Na koji način animirate mlade u veslački sport?

 • Najčešće odlazimo u osnovne škole, dovezemo im veslački ergometar gdje probaju veslati i onda dođu na klub, ili što je najčešće djeca dolaze sama na klub sa željom da bi probali trenirati, naročito ako im netko iz razreda od prijatelja već vesla.

Kako prepoznajete talente?

 • Talenti se brzo prepoznaju po načinu kretanja na veslačkoj žabici gdje rade prve pokrete, ili po prolazim vremenima na veslačkom ergometru.

Tko su bolji – veslačice ili veslači?

 • Veslačice bolje savladavaju tehniku i više slušaju. Zadnjih godina nekako su nam bolji bili veslači od veslačica. Naravno, izuzetak je Ema Hodak koja je zasigurno najtalentiranija veslačica u povijesti kluba.

Kako se nosite s konkurencijom?

 • Zadnjih par godina se malo teže nosimo jer uvijek imamo neki peh. Prošle godina na prvenstvu države kada nam se Šime Ravnjak okrenuo u prednatjecanju, a u finalu iste discipline se okrenuo Josip Jakšić koji je ujedno bio i najveći favorit za prvo mjesto. Mislim da se to još nikada nije nikome ni dogodilo. Ali, to sve je to sport. Uspješno radimo na tome da budemo uskoro puno bolji.

ZAPOSLEN U OBITELJSKOM OBRTU

Roditelji imaju obrt za tiskanje: TD Sitotisak-tampontisak https://td-sitotisak.hr/ u kojem si zaposlen? Kako oni gledaju na tvoj angažman u veslanju?

 • Da, tako je. Nama je primarna djelatnost tisak tekstila i sportske opreme koje imam i u ponudi pa evo i tu sam dosta vezan za sport. Uh, nikada oni to nisu komentirali, ali mislim da se poneki put čude od kuda mi snage i energije za sve to.

Posao ne trpi …?

 • Ne, posao ne trpi nikako. Bude perioda kada je potrebno malo više truda i odricanja da se sve to stigne. Ali evo, još uvijek nekako uspijevam sve to uskladiti

Ne odustaješ, ostaješ dosljedan sportskoj ljubavi i VK Korana?

 • Da, tako je. To je klub gdje sam naučio svoje prve veslačke pokrete i praktički odrastao i zasigurno ostajem u veslanju i VK Korani.

Da li ti je ovo prvi intervju otkako si trener u veslanju?

 • Da, ovo je moj prvi intervju otkako sam trener.