RUKOMET

RUKOMET NA PIJESKU: Hrvatska je ponovno svjetski prvak!

GRČKA – Hrvatska je treći puta u povijesti svjetski prvak u rukometu na pijesku u muškoj konkurenciji. Nakon Cadiza i Budimpešte zlatnim slovima piše se i grčki Herakliom.

I ako je rukomet na pijesku pokazni sport na Olimpijskim Igrama u Parizu 2024. godine, imat ćemo se čime pohvaliti. Savršeniji uvod od ovog momci Mladena Paradžika nisu mogli napraviti. Tri pobjede u prvom krugu, tri u drugom, tri u eliminacijama, sedam od devet ih je bilo sa čistih 2:0 bez raspucavanja i tome treba skinuti kapu …

U velikom finalu svladali su Dance od kojih smo lani na Europskom prvenstvu izgubili finale čistih 2:0. Ovaj puta priča je išla u našu korist i Danska koja je u polufinalu izbacila Brazil morala je priznati poraz.

Riješili smo to dva seta. U prvom je sjajno funkcionirao tandem Dumenčić – Finek. Ovaj drugi zabio je 16 poena. No, nismo se mogli obraniti pa su nam Danci stalno bili na tragu. A onda je 12 sekundi prije kraja Lucijan Bura zabio, u danskom napadu Dominik Marković je obranio Mossu za 2:0. odličan je u tom setu bio i najbolji danski igrač Martin Anderssen sa 12 poena.

U drugom setu obrambeno smo djelovali bolje i dugo lomili Dance. Kod 14:12 vodstva imali smo tri lopte za prelomiti susret i tek je treću zabio Ivan Dumenčić s kojom smo dobili mir za finiš. Odlično je funkcionirao tandem Dumenčić – Bura, oni su razliku održavali do kraja, da bi onda s dvije obrane sve začinio Dominik Marković i odveo nas do naslova svjetskih prvaka. To je od 2005. godine čak 17. medalja rukometaša na pijesku, a nema slađe nego je osvojiti protiv Danaca. Sada imamo četiri europska i tri svjetska zlata, a Ivan Jurić koji je sudjelovao skoro u svima je svjetska posebnost …

  • Jedina utakmica u kojoj nismo mogli izgubiti. Bilo je teško i na jednu loptu, svi su se dogovori poštovali. Obrambeno smo sjajno reagirali, posebno Valentaković i Jurić koji su pomogli Markoviću da dođe do ključnih obrana. Neću reći da je svjetski prvak biti navika, ali imam osjećaj samo da se zlato vraća kući. I svaka čast dečkima na takvoj utakmici i na cijelom turniru – rekao je nakon pobjede u finalu izbornik Mladen Paradžik.

Izvor: SN/D. Pinević Foto: Jozo Čabraja/KOLEKTIFF