OSTALI SPORTOVI PRENESENO

Vlatka Peras, predsjednica Uprave Dinama nakon 31. naslova: Naš najveći problem je stadion, ali ovisimo o gradu

Na kraju najduže sezone u povijesti hrvatskog nogometa razgovarali smo s predsjednicom Uprave GNK Dinamo Vlatkom Peras o nekoliko tema koje zaokupljaju pristalice “modrih”.

Osvajanje 31. naslova prvaka ostalo je u sjeni smjena trenera tijekom i padom forme nakon prvenstvene stanke zbog pandemije Covida-19. Poznavajući Nenada Bjelicu i njegov način rada, je li se moglo drugačije pristupiti politici štednje i ne izlaziti s odlukom o smanjenju plaća u javnost dok se prvo ne dogovori s tadašnjim trenerom, šefom svlačionice? Zašto se išlo tako naglo? Je li vam nakon svega žao što je tako ispalo i biste li, da možete vratiti vrijeme, drugačije postupili?
– Prije svega moram istaknuti kako stojim iza odluke Uprave jer su mjere štednje koje je proveo Dinamo uveli gotovo svi klubovi u Europi. Netko prije, netko kasnije i na različite načine, ali svi su krenuli u mjere štednje jer to je bio jedini razuman potez u tom trenutku. Događaji nakon toga i razvoj pandemije samo su potvrda da su poduzete mjere bile u potpunosti opravdane i da su poduzete u pravo vrijeme. Naime, prema posljednjim informacijama, sva europska natjecanja bit će bez publike do početka sljedeće godine, dakle mi smo bez prihoda od ulaznica i marketinga, a pitanje je što će biti na tržištu igrača, što čini ogroman postotak u našoj strukturi budžeta. Znam da neki banaliziraju prihod od ulaznica i marketinga, ali on je već na 10-12 posto našeg proračuna – započela je prva žena “modrih” i nastavila:

– S ljudske strane mogu prihvatiti da nekome ne odgovara da mu se smanjuje plaća, no mjere štednje odnose se na svakoga u klubu, pa i na menadžment, koji se solidarizira s klubom u teškim vremenima. Uprava je svoje plaće smanjila za 60 posto. Međutim, umjesto da zajednički preuzmemo teret situacije u kojoj smo se našli, dobili smo pismo odvjetnika kojim nas se obavještava da Bjelica i stručni stožer odbijaju tu mjeru poduzetu radi racionalizacije troškova i da će poduzeti mjere kako bi se i pravno zaštitili. Dovedeni smo pred gotov čin, jer nas je prvi odbio onaj za kojeg smo očekivali da će biti primjer svima drugima. Sve ostalo bilo je samo logična posljedica.

Natjecanje se u međuvremenu nastavilo, sezona je završila prema vašim očekivanjima, zadržana je velika bodovna prednost iako kvaliteta igre nije bila na razini na kakvu je Dinamo navikao svoje navijače. Kakva je danas financijska situacija i kakvi su imperativi s obzirom na eurokupove i priliku za prihode od Uefinih premija, poglavito onih najizdašnijih, za Ligu prvaka?
– Osvajanje prvenstva nije bilo upitno i to nam je zapravo dalo još malo vremena da se konsolidiramo i pripremimo za ono što nas čeka u europskim kvalifikacijama. Svjesni smo bili da će trebati neko vrijeme da se to posloži, ali unatoč rezultatima koji su ispod renomea Dinama vjerujem da smo na dobrom putu i da će se Dinamo brzo vratiti u pobjednički ritam. Ova kriza utjecala je na klupsku strategiju, nije bilo izlaznih transfera, nije bilo Eura na kojem je trebalo sudjelovati nekoliko naših igrača, europski klubovi su na oprezu zbog smanjenih proračuna… Upravo zbog toga moramo biti racionalni i mudri u poslovanju. Financijska slika kluba je zadovoljavajuća, ali to ne znači da ćemo se ponašati neodgovorno i neracionalno. Nitko ne zna što nas čeka na jesen i zbog toga inzistiram na
tome da svatko u klubu dobro razmisli o opravdanosti novog troška.

Zoran Mamić po svojim stručnim kvalitetama i iskustvu nije sporan kao trener prve momčadi, no koliko će mu otegotna okolnost biti nadolazeći novi sudski proces? Nedvojbeno će i odjek u javnosti za njega, klub i vas u Upravi biti negativan?
– Idemo stvari pogledati iz druge perspektive. Da je kandidat za trenera Dinama čovjek koji je bio kapetan tog kluba, koji je vodio momčad u Ligi prvaka te koji je postigao uspjeh gdje god da je bio poslije Dinama, uključujući i to da je vodio momčad u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv Reala – nema navijača koji ne bi rekao da je to idealan kandidat za trenera. Kao sportski direktor dobro poznaje situaciju u klubu i trenutno ne vidim bolju osobu od Zorana da preuzme klupu Dinama. Znam da je njegova želja bila da to bude privremeno, dok ne nađemo dostojnu zamjenu, ali s obzirom na rezultate i kvalitetu igre u posljednje vrijeme odlučio je preuzeti odgovornost i sjeo na klupu unatoč tome što je znao da će to izazvati negativnu reakciju manjeg, ali glasnijeg dijela navijačkog puka. Tri kola do kraja prvenstva mogli su s klupe voditi pomoćnici. No, Zoran je pokazao da se ne boji izazova i to je karakter kakav Dinamo treba. Svjesni smo otegotnih okolnosti oko sudskih procesa, ali spremni smo se nositi s time.

Na prošloj klupskoj skupštini jednoglasno je dana suglasnost za rušenje postojećeg stadiona te je dano zeleno svjetlo za partnerstvo s Gradom Zagrebom za gradnju novog objekta, u sklopu novog SRC-a Svetice (atletski stadion, nogometni stadion, bazen, parkiralište). Budući da je Zagreb desetak dana kasnije pogodio potres i prioritet je obnova stambenih objekata, bolnica i škola, kakva je sudbina tog javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za “projekt Svetice” i kakva je situacija s trenutnim stadionom, koji je nakon serije potresa ostao bez tribine istok i (privremeno) jug?
– O stadionu smo elaborirali nebrojeno puta i jedino mogu zaključiti, kao i uvijek, da je to naš najveći problem. Želimo napokon pružiti našim navijačima komfor i ambijent kakav zaslužuju, jer klupski uspjesi i redovito sudjelovanje u grupnim fazama europskih natjecanja samo su dio ukupnog mozaika koji nogomet i čini najpopularnijim sportom na svijetu. U ovoj situaciji i dalje smo ovisni o Gradu Zagrebu, koji je vlasnik stadiona u Maksimiru i on drži ključeve rješenja ovog problema. Dinamo ne može sam tražiti vanjske partnere za gradnju stadiona jer nije vlasnik zemljišta, a nitko ozbiljan neće ulaziti u projekt gradnje kapitalnog i skupog objekta kao što je stadion dok za to ne postoje osnovni preduvjeti poput, primjerice, vlasništva zemljišta. Ako se odlučimo za drugu lokaciju, zemljište za izgradnju stadiona moramo kupiti i onda čekati prenamjenu GUP-a, što je opet odluka Grada. Slična je situacija i s Dinamovim nogometnim kampom. Smatram da je apsurdno otići u drugi grad koji će prepoznati kvalitetu i značaj brenda Dinamo i tako dobiti neki minimum uvjeta koji zaslužujemo kao jedan od najvećih simbola grada Zagreba. I dalje vjerujemo da će se pronaći zajednički jezik s gradskim strukturama, jer vrlo je blizu trenutak kada se na Maksimiru zbog sigurnosnih i drugih razloga više neće moći odigravati utakmice. Kao što smo javno rekli, prema narudžbi Grada Zagreba izvršen je statički pregled stadiona te su utvrđena oštećenja na istočnoj i južnoj tribini zbog kojih će te tribine biti zatvorene do sanacije. Već radimo na projektu sanacije južne tribine, a mislim da ćemo uspjeti licencirati stadion sa zapadnom i sjevernom tribinom, što bi nam s ukupnim kapacitetom od preko 20.000 gledatelja trebalo biti dovoljno za igranje HNL-a i Uefinih natjecanja.

Vlatka Peras, Predsjednica Uprave GNK Dinamo

Koliko je pandemija Covida-19 utjecala na Dinamove prihode, mislimo poglavito na one koji su povećani u posljednje dvije godine, poput prodaje u fan shopovima i je li možda vidno porasla online prodaja?
– Početkom godine napravili smo redizajn našeg web-shopa i time još više unaprijedili kvalitetu i preglednost artikala u ponudi. Privremenim zatvaranjem fan shopova zbog pandemije web-shop je postao jedino mjesto gdje su se mogli kupiti originalni Dinamovi artikli, što je i znatno povećalo svakodnevnu količinu narudžbi te ukupan promet web-shopa. Zanimljiva je činjenica da se i nakon ponovnog otvaranja naših fan shopova trend kupovanja preko weba nije bitno smanjivao jer smo različitim akcijama (kolekcija “20 godina”, Ademi originalni dres u limitiranoj nakladi…) i popustima omogućili našim navijačima da u vrijeme pandemije osjete da klub ima osjećaj za sve svoje navijače.

S obzirom na “novu normalnost”, planira li Dinamo možda samoinicijativno testirati na Covid-19 svoje igrače i trenere uoči sezone ako to ponovno za cijelu ligu ne učini HNS?
– Dinamo prati razvoj situacije i sigurno ćemo reagirati prema uputama epidemiologa u svrhu zaštite igrača, struke i djelatnika kluba. Svjesni smo što bi značila eventualna pojava virusa u svlačionici Dinama u kontekstu europskih obaveza koje nas očekuju potkraj ljeta. Zbog tih, ali i brojnih drugih razloga moramo biti maksimalno ozbiljni i ništa ne prepustiti slučaju. Klupski kolegiji na temu epidemioloških mjera su redoviti i reagiramo na svaku uputu epidemiologa, a o njima ovisi i hoće li se momčad testirati i koje će mjere zaštite poduzimati. Imamo veliko povjerenje u znanje i profesionalnost našeg glavnog liječnika dr. Smodeka i njegov tim i vjerujemo njihovim naporima da zaštitimo ljude u klubu od zaraze – poručila je Vlatka Peras.


ŠTETA ŠTO NEKI NAVIJAČI NISU DIO ENERGIJE POTROŠILI U POTICANJE JAVNOSTI ZA NOVI MAKSIMIR‘

U svibnju ove godine je Udruga “Dinamo to smo mi” napala predsjednika kluba Mirka Barišića jer Dinamov financijski plan za 2019. godinu nije bio na vrijeme usvojen i verificiran po svim zakonom predviđenim uzusima, no nakon provedenog nadzora Ministarstva financija utvrđeno je da je financijski plan bio sačinjen i po njemu je klub postupao cijelu 2019. godinu te da je u potpunosti izostao nastup štetnih posljedica. Je li u međuvremenu Ministarstvo financija usvojilo klupski prigovor na zapisnik nadzora i je li taj “slučaj” pravno završen?
– To za nas niti nije bio slučaj. Svjesna sam da za Dinamo vrijede pravila kao i za druge poslovne subjekte, no dopustite mi da kažem da se u našem slučaju sve ipak gleda s malom većom količinom pozornosti, ali to je nešto s čim smo naučili živjeti. Svi smo mi svjedoci da se u svakodnevnom poslovanju dogode neke pogreške poput ove jer tko radi, taj i pogriješi, ali je razlika kada se to dogodi u Dinamu i tada se sitni propust zlonamjerno plasira kao loša namjera ili kao nepoštivanje pravila koja vrijede za sve ostale poslovne subjekte. Za nas taj predmet više ne postoji, postupili smo prema nadzoru Ministarstva financija i smatramo da su prestali razlozi daljnjeg postupanja po toj temi – rekla je predsjednica Uprave i naglasila:

– Osobno mi je bilo žao predsjednika Barišića koji je tada neosnovano bio izložen medijskom linču pojedinaca i manjih skupina ljudi koji su zlonamjerno i tendenciozno neistinito prikazivali javnosti okolnosti i činjenice oko financijskog plana za 2019. godinu, iako svi koji iole poznaju Barišića i njegov rad vrlo dobro znaju koliko je on predan klubu svih ovih godina i koliko on živi i diše svaki dan s klubom, sa svim njegovim problemima i svim njegovim uspjesima. Upravo iz tih razloga motivi takvog postupanja tih pojedinaca i grupacija, usmjerenih prema Barišiću i klubu, uopće ne zaslužuju komentar. Međutim, ipak želim reći kako mi u Dinamu smatramo da svako poslovanje mora biti transparentno i usklađeno sa zakonom, no ponekad imam osjećaj da dio naših navijača velik dio energije troši u pronalaženju nepostojećih nepravilnosti poslovanja kluba, a voljeli bismo da dio te energije utroše na afirmativne prijedloge i pozitivne inicijative na radost svih ljubitelja plave boje i imena Dinamo. Šteta je što dio te energije nisu iskoristili da potaknu javno mnijenje u smjeru gradnje stadiona. Da jesu, možda bismo danas ovaj razgovor vodili na gradilištu novog stadiona. Nama za taj krucijalan problem treba sinergija svih navijača i građana Zagreba. A mi se bavimo pitanjem je li neka točka slučajno izostavljena s dnevnog reda skupštine kluba ili nije.


PIŠE Nikola Lipovac, novinar Jutarnjeg lista FOTO Goran Mehkek/CROPIX