OSTALI SPORTOVI REKREACIJA

NIKAD NIJE KASNO: Karlovački trojac u zlatnim godinama tjedno prohoda i do 30 kilometara

Troje poznatih Karlovčana vrlo često susrećemo kako ubrzanim korakom hodaju ulicama grada a novinarska znatiželja je jača od ičega a da ih ne bi zapitali: „Što to trenirate, brzo hodanje?“

Mirko Butković, Ivan Pečarić i Nedjeljko Nenadić dvaput ili triput tjedno prohodaju gradom i njegovom okolicom između 8 i 10 kilometara u jednom krugu što znači da tjedno prohodaju i do 30 kilometara. Strašna je to volja i pohvala ljudima u zlatnim godinama od kojih su dvojica u devetom, a jedan u osmom desetljeću života. Štoviše, najstariji Mirko Butković još i dvaput tjedno igra tenis u Vrbanićevom perivoju, već od ranog jutra dok mnogi još spavaju, između 7 i 8 sati. Najstariji od njih Vladimir Samaržija (93) donedavno je još igrao tenis.

– Hodanje je za nas poput droge, ne možemo bez njega – kaže neumorni Mirko Butković, doktor strojarstva koji proučava izvanzemaljski svijet a nedavno je objavio i svoj autorski rad, knjigu pod nazivom „Svemir i ja“.

Prije neki dan spomenuti trojac bio je na Kleku gdje su se popeli do visine od 1050 metara nadmorske visine. I nije im bilo teško. “Dobro smo utrenirani. Bili smo na Kleku ali ne na vrhu već do planinarskog doma na 1000 m/m, i nešto više, do pod negativne stijene zapadne strane Kleka. Susreli smo i klečku vilu, ali nam se je vještica sakrila” ističu u šali. Butkoviću je ovo bio 70. put kako odlazi na Klek. Roditelju su ga kao 10-togodišnjaka prvi puta vodili na tu prekrasnu hrvatsku planinu koja je i na grbu Hrvatskog planinarskog društva.

Kao dokazni materijal obavili su fotografiranje i dopustili nam da na našem portalu objavimo te njihove fotografije s Kleka.

Na sreću, u zadnje vrijeme je sve više trkača i hodaća u Karlovcu, kako onih starije dobi tako i mlađih.

Mnogi danas preporučuju trčanje ili hodanje u društvu, naročito za ljude u godinama. Takvim pristupom se jačaju socijalne veze i kontakti, vrlo važan zdravstveni aspekt koji ljudi često zanemaruju kako stare. U dobi od 92 godine Gladys Burrill je službeni postala najstarija žena koja je ikada završila maraton. Završila je Honolulu maraton za 9 sati i 53 minute. Bila je planinar, pješačila je pustinjama, jahala je konje …. Prvi maraton je trčala u dobi od 86 godina. „Izuzetno je važno biti pozitivan. Lako je obeshrabriti se, biti negativan.“ izjavila je. Mike Fremont (91) izgledom poput 60-godišnjaka. Počeo je trčati u svojim kasnim 30-im kako bi smanjio stres samohranog oca troje djece.

Poznato je da fizička aktivnost poput trčanja ili hodanja poboljšava zdravstveno stanje kardiovaskularnog sustava, pomaže kod održavanja željene tjelesne mase i krvnog tlaka, poboljšava raspoloženje, snižava kolesterol i smanjuje rizik od dijabetesa, jetrenih bolesti te nekih oblika malignih bolesti. Također, trčanje ili hodanje može popraviti gustoću kostiju i ravnotežu tijela što je od osobitog interesa u starijoj dobi. Sve više postajemo svjesni što sami možemo napraviti za sebe i svoje zdravlje. Stoga bi poruka ljudima starije životne dobi bila: „Nikada nije kasno, samo morate imati želju i volju“, a poruka ljudima mlađe životne dobi: „Ima nade za vaše roditelje, bake i djedove; motivirajte ih, naučite ih koliko su trčanje i hodanje prekrasni.“