INTERVJU OSTALI SPORTOVI

KAŠ-ev INTERVJU, Želimir Žiga Feitl: ‘Značajna injekcija za financiranje mladih, trenera i opreme očekuje se još ove godine izravno od Ministarstva turizma i sporta’

Nećemo ga posebno predstavljati. Dovoljno je reći „Žiga“ i svi će znati da se radi o Želimiru Feitlu – svestranom sportašu, poduzetniku, dragovoljcu domovinskog rata, političaru, sportskom dužnosniku … Ah, da zaboravih i Dubovčaku. Neću ga štedjeti bez obzira što smo obojica Dubovčaki da ne bi ispala namještaljka. Zato idem odmah s (ne)ugodnim pitanjima.

Vratio si se nedavno sa SP-a u golfu za rotarijance kao prvak u paru. U bolja vremena bio si triput svjetski prvak, sada si pojedinačno peti. Ostario si ili su drugi toliko bolji …?

 • Odmah pa u glavu, neka ti bude. Ovako, više je razloga za to. Kao prvi i najvažniji, pojavili su se puno mlađi golferi s puno nižim hendikepima od mene pa tako, na primjer, Francesco s kojim sam igrao u paru ima nekih 40 godina s hendikepom 6, a moj je 10,3. On je osvojio prvenstvo i dobio prelazni pehar kojeg sam imao kod sebe tri puta, tri godine. Naravno ne uzastopno. Drugi po redoslijedu je 26-godišnji mladić, također Talijan, koji igra na tim igralištima svaki tjedan jer stanuje u Rimu. Treći razloge: naravno da godine čine svoje. Igrati na 35-38 C i pri tome vuči kolica za golf po uglavnom brdovitim terenima nije jednostavno. Igrali smo četiri dana i prelazili dnevno 12-15 kilometara. I još nešto. Zadnji dan je bio odlučujući, jer smo igrali teren za pro golfere gdje će se igrati u rujnu Ryder Cup Amerika – Europa na kojem sam na deset rupa imao po tri pata. To znači prosipao sam deset udaraca, a upravo za toliko je prvak Francesko bio bolji. Kaže se inače u golfu: ‘Danas to nije moj dan’ – odgovara na naš upit o sudjelovanju na SP-u u Rimu.

Sin ti je u Barceloni, kći u Americi. Bave li se unuci kakvim sportom?

 • Moje dvije unuke kćerke od sina Ivana igraju nogomet, treća se bavi jahanjem, a moj najmlađi unuk još nije krenuo u sport. Mislim da će za sestrama u nogomet. Unuk, sin od moje kćeri Andreje, već je pravi nogometaš, a unuka je bila odlična plivačica. Sada je upisala fakultet i nisam baš siguran da će imati vremena nastaviti s plivanjem.

GOLF ISPRED KARATEA I RUKOMETA

Nakon rukometa i karatea posvetio si se golfu. Kako to?

 • Počeo sam igrati golf kad je u Krašiću izgrađen teren ‘Dolina kardinala’. Završio sam vrlo brzo obuku s ostalim golferima iz Karlovca i počeo se natjecati. Osnovali smo i Golf klub ‘ 4 Rijeke’. Danas se jedna momčad natječe u 1. Hrvatskoj golf ligi, a druga u Drugoj ligi. Uglavnom smo od 5. do 7. mjesta od 12 momčadi u Prvoj ligi. Držimo se zlatne sredine.

Po čemu je tebi golf ispred od drugih sportova?

 • S golfom se mogu baviti ljudi od 7 do 77 godina što u drugim sportovima nije moguće. Ima puno vrhunskih sportaša koji su nakon profesionalne karijere u nekom drugom sportu počeli igrati golf. Najpoznatiji su košarkaši Jordan i Kukoč koji u Čikagu igraju gotovo svakodnevno. Da bi dobro igrao golf moraš biti izdržljiv, imati visoku koncentraciju, savladanu tehniku duge, kratke igre i stabilnu psihu. Što nije baš jednostavno. Iz tog razloga vrhunski profesionalci imaju po 3-4 trenera različitih specijalnosti da bi mogli igrati na visokom nivou.

Rukomet ili karate …

 • Ipak karate jer sam veći dio života proveo u tom sportu kao natjecatelj, a kasnije kao trener i izbornik ex-Jugoslavije, kasnije i Hrvatske.

… karate ili golf?

Trostruki svjetski prvak u golfu za rotarijance
 • Sve u svoje vrijeme. Definitivno bi prevagnuo golf iako po neki puta prakticiram na prazno karate udarce i blokade jer to ostaje u glavi kao kad naučiš voziti bicikl. Voziš ga dok imaš ravnotežu.

Što nakon golfa?

 • Mislim da ću ga igrati dok god budem mogao stajati na nogama i dok me zdravlje bude služilo.

A da probaš s lovom, blizu kuće ti je Kozjača a divljih svinja koliko te volja?

 • Ha, ha ha … Nisam sklon ubijanju životinja. Ljepše mi je poslikati koju srnu. Hvala Bogu ima ih blizu moje kuće gotovo svakodnevno.

Prilično si vitak za svoje godine, vježbaš svakodnevno?

 • Trudim se kroz prehranu i tjelovježbu zadržati dobru fizičku spremu i kilažu i za sada u tome uspijevam. Imam kila kao što sam imao u svojim dvadesetim godinama.

Preporučio bi vježbanje?

 • Svakako, ali kontrola i kvaliteta prehrane također je bitna. Na žalost, najgori smo u Europi po pretilosti djece i odraslih a to je rezultat nekretanja i loše ishrane. Na sreću ipak se nešto po tome poduzima pa bih pohvalio odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja da u osnovne škole zaposli kineziologe, poveća broj sati tjelesne kulture i izgradi uz svaku školu sportsku dvoranu. To će sigurno dugoročno popraviti ovu današnju sliku, barem kod najmlađih.

NESUĐENI ŽUPAN I GRADONAČELNIK

Politika? Bio si Gradski vijećnik, zamalo i župan karlovački …?

 • Da bio sam kandidat za prvog župana po osnivanju županija. Bio sam na razgovoru kod predsjednika Tuđmana ali na kraju je politika u Zagrebu odlučila drugačije, ponudili su mi mjesto dožupana. No, to sam bio odbio.

Jesi imao ambicije biti gradonačelnik Karlovca?

 • I tu sam bio pozvan na razgovor u središnjicu HDZ-a ali sam odbio i vratio sam se u firmu iz koje sam otišao u rat dragovoljno s mjesta direktora. Procijenio sam da baviti se politikom i gospodarstvom paralelno nije moguće. Mislim da nisam pogriješio.

Jesi ponosan HDZ-ovac kao neki, ili samo pouzdan član?

 • Pristupio sam HDZ-u 17. rujna 1991. godine u središnjici u Zagrebu kad sam postao zapovjednikom pričuvnog sastava jedinice za specijalne namjene TRN. Ponosan sam na ta vremena i na sve što smo kao jedinica učinili za obranu Karlovca. Danas sam član HDZ-a koji redovito plaća članarinu.

Jel’ članarina skupa?

 • Nije, sukladna je penzionerskim primanjima.

Pa onda bih i ja moga biti član?

 • Ha, ha, ha … Naravno, budem te preporučio.

DVORANA ZA SPORT I GUŠT

Kako posluje dvorana na Borlinu? Hoće ti se ikad isplatiti uloženo?

 • Posluje tako da pokriva tekuće troškove, a što se tiče povrata investicije to se vjerojatno neće desiti niti za života moga sina, a kamoli mojega. Sretan sam da se nekoliko stotina djece bave različitim sportovima. od karatea do odbojke, rukometa, nogometa te povremeno i badmintona.

Kafić u sklopu dvorane konačno je preuzeo netko spretniji, dobro rade?

 • Dečki iz Marsa su uspjeli stvoriti nešto novo s pivskim vrtom i živom glazbom kroz ljeto tako da je to jedna destinacija za mlade koja nudi nešto novo, a i lokacija je takva da je za ljetnih vrućina tamo par stupnjeva manje vruće nego u gradu.

ŽIVJETI TREBA DANAS ZA SUTRA

Bio si predsjednik KŠZ, sada si predsjednik ZŠKŽ. Za koju godinu ti ističe mandat, produžuješ ili …?

 • Malo je rano govoriti o tome. Trebaju se provesti konzultacije na više nivoa. Vidjet ćemo što će na kraju ispasti, što će donijeti budućnost. Živjeti treba danas za sutra.

Jel’ teško biti čelni čovjek krovne sportske udruge kojoj nikad dovoljno novca za sve?

 • Uvijek su potrebe veće od onoga što dobivamo. Mi smo kao grad i županija pri dnu što se tiče izdvajanja za sport prema klubovima. Ima značajnih pomaka u županiji što se tiče infrastrukture, odnosno gradnja dvorana i vježbališta. To je vrlo pozitivno. Uvijek se nadam boljem. Značajna injekcija za financiranje mladih, trenera i opreme, očekuje se još ove godine izravno od Ministarstva turizma i sporta.

Jesu klubovi realni u svojim zahtjevima prema proračunu za sport?

 • Ima klubova i uprava koji putem članarina i drugih izvora namaknu veća sredstva nego što dobiju od gradskih i županijske zajednice. Međutim, dosta klubova sjede samo na proračunskim jaslama, što nije dobro. Svjestan sam da nije lako raditi kao volonter u klubovima ali više angažiranja, raznih aktivnosti klubova na prikupljanju sredstava, uvijek je dobrodošlo.

Svakodnevno vas pritišću iz klubova koji su ove sezone ušli u viši rang natjecanja. Nije i lako?

 • Na tu temu je neki dan održan sastanak na Upravnom odboru KŠZ na kojem je bio u karlovački gradonačelnik. Dogovorene su neke akcije koje bi trebale pomoći u rješavanju ovog problema.

Osjećate li manji pritisak iz odbojke i nogometa koji ipak imaju sponzorske ugovore?

 • Istina je da su sponzori u ova dva kluba ipak smanjili pritisak na proračunska sredstva dok u rukometu nije takva situacija. Tu će trebati nešto riješiti u dogledno vrijeme.

PRIČEKATI ZAKONSKE PROMJENE

Karate reprezentativac

Kakva je budućnost kad govorimo o financiranju sporta?

 • Što se tiče proračunskih sredstava nije za očekivati da će ona rasti jer je lokalna zajednica ostala bez određenih prihoda po odluci Vlade RH. Županijske zajednice dobiti će sredstva od Ministarstva turizma i sporta što je na neki način u ovoj situaciji, nazovimo to tako, spas za sport u županiji.

Nekad je Parking bio jedan od izdašnijih sponzora sporta sada čitamo da posluju s minusom, kako je to moguće?

 • To je na neki način fama, nevjerojatno. Čim je Parking prešao u ruke Grada, odnosno tvrtke Mladost, sva sredstva po tim prihodima mogla su ići jedino u komunalnu infrastrukturu a ne u sport. Tako je, naime, Zakon propisao. Dok je Parking bio u privatnom vlasništvu preko koncesije grada bilo je moguće da određenim sredstvima potpomaže neke klubove po vlastitom izboru.

Kako to da sponzori izbjegavaju ulaganje u sport?

 • Dok se ne donese zakonska regulativa da ulaganje u sport bude neoporezivo dotle će sredstva sponzora biti simbolična. Radi se na tome s više strana ali Ministarstvo financija očito gleda svoja posla, kako puniti proračun a ne ga prazniti, odnosno smanjivati. Nije do njih još došlo što znači ulagati u sport a da to nije trošak nego dugoročno isplativa investicija.

Neki od sponzora digli su ruke od pomaganja sportu. Kako to?

 • Jedan od najvećih koji je dosta pomagao karlovački sport povukao se zbog neslaganja s određenim uredima. Šteta, vjerujem da to nije definitivno. Svakako bi ga trebalo vratiti.

Što bi trebalo napraviti da ih se ponovno više privuče, vrati?

 • Biti strpljiv i pričekati zakonske promjene na bolje.

PRIRODNI OPTIMIST

RK Dubovac (Feitl stoji treći s desna)

Razmišlja li se o davanja u koncesiju nekih sportskih objekata koji su u vlasništvu Grada a pod Mladosti su?

 • S 1. siječnjem 2024. Mladost ide u rekonstrukciju, u ustanovu, tako kažu, pa ćemo vidjeti što će ta rekonstrukcija donijeti. To je na bazi mojeg prijedloga od davna da treba nešto mijenjati kao što je to učinila većina gradova u RH. Po prirodi sam optimist i nadam se boljem.

Uskoro se otvara kino Edison, uređuje se Hrvatski dom, stadion i atletska staza sada su u redu. Kad će na red doći Školska sportska dvorana?

 • U planovima grada je rekonstrukcija naše najveće dvorane u smislu energetske obnove, uvođenje grijanja i klimatizacije te drugih detalja koji su u projektu. Samo se nadam da će to što prije krenuti.

Sportska dvorana Duga Resa?

 • Vjerojatno uskoro i to trodijelna dvorana.

Bazen u Karlovcu?

 • U nekoj budućnosti svakako, vjerojatno po dolasku termalne vode u Karlovac. No, veliko je to opterećenje za proračun grada koji ne spada u ‘bogatije’ gradove koji to mogu sami podnijeti.

A euro-fondovi?

 • Već sam nešto o tome rekao. Bez sredstava iz euro-fondova teško bi se išta od ovoga moglo realizirati.

KRATKA PAMET

Nedavno je u Dugoj Resi prikazan dokumentarni film o Tovi Stipančiću?

 • Vrlo dobro napravljen film o našoj sportskoj legendi Tovi Stipančiću zaslužujući bivšem županu Damiru Jeliću. Prepuna kino dvorana sve rekla o tome filmu i kako je Tovin rodni grad Tove sve to doživio, dočekao. Čestitam svima koji su bili angažirani na izradi filma, svima koji su financijski poduprli taj projekt.

Oprostili smo se i od legendarnog bicikliste Ivana Levačića?

 • Ivan Levačić je stvarno bio legenda podravskog i karlovačkog sporta. Dobro je da je Grad organizirao komemoraciju na kojoj smo se svi nazočni oprostili od njega i na kraju ga ispratili na dubovačkom groblju. Takovi sportaši to zasigurno zaslužuju. Moramo zauvijek poštivati, njegovati i podsjećati.

Odnosimo li se adekvatno prema našim velikanima sporta s obzirom na to koliko su promovirali sport i svoj grad?

 • Kao čelnik županijska sportske zajednice i prije kao čelnik gradske sportske zajednice uvijek sam vodio brigu da se o sportašima, našim sportskim legendama, vodi briga i dostojno poštovanje. Ne bi bilo dobro biti kratke pameti i takvim ljudima ne odati počast koju su zaslužili svojim trudom i odricanjem kroz veći dio svoga života.