MIX ZAJEDNICE SPORTOVA

POVODOM SVJETSKOG DANA SPORTSKIH NOVINARA: Respekt je ključna riječ za sportske novinare jugoistočne Europe, a najbolje mininogomet igraju Moldavci

SEESJA je najbrojnija udruga sportskih novinara zemalja članica AIPS Europe.Hrvatsku su na Kongresu predstavljali članovi Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara Ivana Lukačić i Nikola Lipovac.

Pobjedom Moldavaca, ispred Makedonaca i Crnogoraca, završen je 9. mininogometni turnir Nikolaja Koleva – Mičmana kup, ovaj put održan u bugarskom Pazardžiku, od 29. lipnja do 2. srpnja, Svjetskog dana sportskih novinara.

Turnir se tradicionalno održava u sklopu godišnjih kongresa Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA), ovaj put sudjelovalo je šest momčadi, nije bilo Hrvatske, a domaćin je bio „europski grad sporta 2020.“, smješten između Sofije i Bukurešta. Kongres SEESJA-e (osnovane 2014.), održan je pod predsjedanjem čelnika Bugarske asocijacije sportskih novinara Najdena Todorova te predsjednika SEESJA-e Boška Trpeskog.

Kako SEESJA ima 12 država članica, a u planu su da joj se pridruže Malta, Slovenija i Kosovo, najveća je udruga zemalja članica Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) u Europi pa je u Pazardžiku održan i sastanak biroa AIPS-a Europe, pod predsjedanjem Charlesa Camenzulija, a na sastanku na kojem se dogovarala strategija na kontinentalnoj i svjetskoj razini sudjelovali su i dopredsjednik AIPS Europe Ioannis Daras te članovi Izvršnog odbora AIPS Europe György Szöllősi, Erodotos Miltiadous, Murat Agca te naravno domaćin Najden Todorov.

Na Kongresu na kojem je prevladavala riječ „respekt“, jer ako se sportski novinari sami ne uvažavaju neće ih uvažavati ni sportaši ni pratitelji medija za koje rade, o budućnosti sporta i olimpizma kao graditelja prijateljstva među sportskim novinarima govorio je i Vasil Tupurkovski, dugogodišnji predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora, naglasivši da su novinari u današnje digitalno doba više nego ikad upućeni jedni na druge. O budućnosti SEESJA-e raspravu je otvorio Erodotos Miltiadous, pohvalu bivšem vodstvu koje je najviše zaslužno za širenje dao je Ioannis Daras, dogovoreno je da se za buduća domaćinstva kongresa i turnira daju kandidature po uzoru na velika sportska natjecanja.

U drugom dijelu Kongresa, kad su se sudionicima pridružili domaći politički uzvanici, o bugarskim ulaganjima u sport, na lokalnoj i nacionalnoj razini, izlagali su Dimitar Ilijev, ministar Mladosti i sporta Republike Bugarske. Gradonačelnik Todor Popov pohvalio se da Pazardžik pet milijuna eura godišnje daje za sport, ne računajući izgradnju sportskih objekata. Grad od 80-ak tisuća žitelja, 15-20 puta manji od glavnog bugarskoga grada Sofije, ima četiri bazena, pet dvorana, a gradska vijećnica Reneta Kamberova, bivša svjetska prvakinja u ritmičkoj gimnastici i osvajačica brončane medalje na Igrama u Riju 2016, idol mladih Pazardžika, istaknula je da se samodisciplina uči od malih nogu, a vrijednosti koje se djeci usade kroz razne sportske sekcije kasnije im mogu samo pomoći u karijerama nevezano hoće li se profesionalno baviti sportom.

Izvan službenog dijela Kongresa, u povijesnom muzeju grada održana je izložba posvećena najvećim bugarskim sportskim uspjesima, a u Svjetskom vrt (‘Gradinata na sveta’) u botaničkom vrtu u Pazardžiku delegacija SEESJA-e simbolički je posadila drveće; postoji poseban dio Hriste Stoičkova, najvećeg bugarskog nogometaša svih vremena te prostor za sadnju za europske sportske medije, do kraja godine želi se posaditi drveće iz svih zemalja svijeta.

Odigrana je i demo utakmica dječaka Pazardžika koji treniraju nogomet i delegacije SEESJA-e, dakako, djeca su uvjerljivo pobijedila, a na završnoj svečanosti nastupale su mažoretkinje, koje su svjetske i europske prvakinje te sportsko-plesni par koji je to jutro u obližnjem Plovdivu postao prvak Bugarske! Gotovo jedini sport u kojem današnja Bugarska ‘kaska’ za Europom i svijetom je nogomet, no sudeći po najmlađim talentima, to bi se u sljedećim desetljećima moglo promijeniti…

Foto: Instagram