MIX

POSTANI RUKOMETNI GOLMAN BUDUĆNOSTI: Sanimir Radek, bivši golman HRK Karlovca, objavio knjigu „Evolucija – rukometni golmani“

U golmane polažemo puno nade, govorimo da je golman pola ekipe, a kad je u pitanju rad sa golmanima sve se to izgubi – prepušteni su sami sebi, sa strane za vrijeme trening, ili pak trenerima koji većinu vremena provode radeći vježbe van golmanovog „radnog mjesta“ .

Autor knjige je napisao: „ Jednom prilikom kad sam još bio mlad golman i radio vježbe sa strane prišao mi je trener i rekao: Golman se postaje na golu, a ne sa strane! To je moto koji će me pratiti cijelo vrijeme, kao aktivnog golmana i kao trenera golmana“.

Kako je Sanimir Radek trener mjestu Rottweil u Njemačkoj, a i razlog je pandemija koronavirusa, prvo predstavljanje knjige održano je danas (subota 12.12.2020.) putem zoom-a. Autor planira slično predstavljanje napraviti i za gradove gdje je igrao rukomet, pa tako i za Karlovac, a o čemu će Karlovčani na vrijeme biti izviješteni.

Ovo je prva od tri knjige iz edicije „Golman u rukometu“ pod nazivom „Evolucija“. Zapravo se radi o stručnoj knjizi, priručniku za rukometne vratare, koja je izašla iz dugogodišnje golmanske karijere i bavljenja trenerskim pozivom u raznim klubovima i hrvatskoj reprezentaciji Čakovčanina Sanimira Radeka. Zamišljena je kao priručnik koji će pomoći u radu s golmanima tako da sami razmišljate, smišljate i primijenite naučeno na sebi ili svojim golmanima i to na način koji oni mogu razumjeti i odraditi s obzirom na njihove psihofizičke karakteristike i motoričke sposobnosti.

– Na temelju dosadašnjeg načina rada, stečenog i prikupljenog iskustva i znanja, sve sam to htio podijeliti s trenerima i golmanima u obliku jedne stručne literature, knjige, za koju želim da ostane trajna i dostupna svima – kaže autor.

– U neku ruku ova se knjiga može nazvati i mojom autobiografijom, s druge strane pak i stručnom literaturom za rukometne trenera, trenere golmana, na kraju i za same golmane – dodaje.

Čini se da je autor uspio u svom naumu jer je to sasvim drugačija knjiga od svih dosad napisanim. Obrađuje rad s golmanima svih uzrasta i dobnih kategorija, početnicima ili profesionalcima, usavršavanje rada trenera golmana i golmana, rad s oba spola. Puno je ideja, razmišljanja i promišljanja o golmanima nego dosad s ciljem s povećanjem njihove učinkovitosti te općenito uloge golmana u modernom rukometu.

– Koristim se jednostavnom i razumljivom tehnologijom. Knjiga je napisana jezikom koji uz trenere i golmane razumiju i roditelji. Dakle, sve što čete ovdje pročitati temeljeno je isključivo na vlastitom iskustvu, provjereno i testirano prvenstveno na sebi te u radu s golmanima. Pripremio sam knjigu o tome koje sve vještine mora posjedovati golman budućnosti. Knjiga je potkrijepljena statističkim podacima o tome gdje se u svijetu nalaze golmani sa naših prostora na ljestvici uspješnosti te od čega se sastoji jedan trening vrhunskih svjetskih golmana. Želja mi je da klubovi i, naravno, reprezentacije s ovih prostora, plasiraju vrhunske golmane kojih će se bojati sve nacije, kao što smo se mi recimo bojali Francuza Omeyera. Sva ova iskustva uvelike su mi pomogla u kreiranju mojih treninga za vratare. Rukomet je u zadnjih par godina bitno evoluirao glede brzine, snage i eksplozivnosti. Nažalost, taj trend nisu slijedili rukometni vratari, koji po mom mišljenju uvelike stagniraju. Iz tog razloga nastala je moja knjiga ‘Rukometni golmani – Evolucija’ – naglašava Sanimir Radek.

Na kraju zaključuje da golman danas može biti svatko, debeo ili mršav, nizak ili visok, spor ili brz … Fizičke predispozicije nisu u glavnoj ulozi već volja, htjenje te mentalna snaga i spremnost u glavi na cjeloživotno učenje, prihvaćanje promjene i usavršavanje vještina.


KARLOVČANI U KNJIZI
U poglavlju „Zahvale“ između ostalih nije zaboravio zahvaliti i karlovačkim trenerima koji su ga trenirali– Nikoli Gerovcu, Milošu Đankoviću i Damiru Čavloviću-Đoviju. Zatim, kako navodi, specijalistima za golmane, pa navodi Karlovčanina Ivana-Musu Pavlakovića, a od suradnika nije zaboravio niti Tihomira- Kasu Kasunića. „Šečer na kraju“ kaže jesu sportski novinari bez kojih bi rukomet bio na marginama. Nije zaboravio pokojnog Zdenka Vanječeka, kao i Branka-Kinu Obradovića i na Marijana Bakića.


Knjiga je vlastita naklada tako da je autor ujedno i urednik izdanja. Tvrdio je ukoričena, ima 190 stranica. recenzent je prof. Edin Bojadžić, stručni suradnik je Dijana Radek, Lekturu, redakturu i fotografiju potpisuje Stela Radek, a naslovnicu je izradio Domagoj Obadić. Dovoljno o knjizi – tko će je kupiti?
Cijena knjige je samo 15 eura, evo i gdje se može nabaviti: https://radek.life/#kontakt

Koja ti je najdraža obrana?
– Rukometašice i rukometaši pamte svoje najveće uspjehe prisjećajući se većinom utakmica, pobjeda, finala, medalja… Na pitanje koji im je nadraži gol u karijeri samo rijetki mogu odgovoriti jer od jako puno golova postignutih u karijeri teško je izdvojiti jedan – najdraži. Ista je situacija i s nama golmanima po pitanju najdraže obrane. Golmani zapamte poneku ako im je baš ta bila odlučujuća, zadnja, donijela pobjedu, slavlje, naslovnice u novinama… ali se brzo zaboravlja. Međutim, mogu izdvojiti jednu obranu koja je presjek cijele moje karijere. Obrana je to iz daleke 1995. na utakmici 3. kola 1. HRL u Metkoviću između RK Metković i RK Zadar. Nije to obrana koja nam je donijela pobjedu, nije to obrana u zadnjim minutama. Obrana je to koja se dogodila na desetak minuta prije kraja utakmice. Nije to ni kontra, niti zicer, niti sedmerac, a ni šut sa devet metara… Obrana je to šuta koji se morao obraniti zbog udaljenosti, obrana je to koja je demotivirala protivnika, a motivirala moju ekipu, obrana je to koja je digla publiku na noge…Ona je to je sukus cijele moje karijere: atipična, nije školska, ne može se naučiti niti trenirati, nema tehnike, desi se jednom ili- nijednom… A pamti se zauvijek!

Po čemu su rukometni golmani posebni?
– Rukomet je grub sport. Na kojoj god se poziciji nalazili primati ćete udarce, trpjeti povlačenja i guranja. Nekako sam se uvijek divio golmanima. Prije svega, njihovoj hrabrosti. Trenutku kada lopta od preko 100 kilometara na sat ide prema tebi a ti ne želiš trepnuti. Goriš od želje da je skineš, da obraniš svoj gol i svoju ekipu. Tko se sjeća crvenokosog Vlade Šole, čija je energičnost često motivirala suigrače da daju 200 posto sebe na terenu? I tada su padale medalje. Ili Nijemca Henninga Fritza, prvog golmana ikada koji je 2004. osvojio titulu Igrača godine. Thierryja Omeyera pretpostavljam da se svi sjećate, taj nas je čovjek toliko puta namučio u dresu francuske reprezentacije da ćemo ga teško moći zaboraviti za života.

Što im je svima njima zajedničko?
– Posjeduju nevjerojatnu agilnost i koncentraciju koja nadmašuje čak i onu kod najboljih vanjskih igrača. Njihov je posao sačuvati gol na bilo koji način znaju i umiju. Često moraju donijeti odluku u stotinki sekunde koja će kasnije utjecati na tijek cijele utakmice. I zbog toga golman posjeduju hrabrost i liderske sposobnosti. Često puta kao zadnji igrač moraju organizirati obranu. Posjeduju osjećaj za pozicioniranje, da u svakom trenutku budu u najboljem mogućem mjestu s koje mogu obraniti. Moraju predvidjeti odakle dolazi šut, biti fleksibilni i imati dobre reflekse, ponekad biti i precizni … Ne samo zbog točnih dodavanja, već i toga što vratari često u današnjem rukometu postaju sedmi igrači na terenu.

Zvuči pretjerano, zar ne?
– Nije. Sve od navedenog da se naučiti planskim i taktičkim treninzima i savjetima. Knjiga Rukometni golmani – Evolucija sadrži upravo to. Unaprijedite svoje igračke vještine ili vještine svojih igrača svih uzrasta.


SANIMIR RADEK


Rođen je u Čakovcu i rukometom se bavi od najranije mladosti. Prve korake napravio je u Rukometnom klubu Čakovec i RK Zrinski, a 1988. prelazim u RK Zagreb Chromos sa kojim osvaja naslov prvaka Jugoslavije i jugoslavenski Kup.
Od osamostaljenja Republike Hrvatske igrao je u RK Karlovac (1992.-1995.), s kojim je osvojio 4. mjesto u prvenstvu i došli do u finale Kupa. U toj je sezoni imao najmanje primljenih pogodaka u prvenstvu. Potom igra za RK Metković gdje je proglašen najboljim vratarom završnice Hrvatskog kupa (1998). Igrao je EHF kup, bio je najbolje ocijenjeni igrač 1. HRL po ocjenama novinara Sportskih novosti, Nakon što je promijenio nekoliko klubova odlučio posvetiti treniranju.
Osnivač je škole rukometa i kluba RK San-sport iz Čakovca gdje je bio trener svih dobnih kategorije (2000.-2011.). RK San-sport je u to vrijeme bio jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj po rezultatima mlađih dobnih kategorija (ženskih i muških), s mnogo osvojenih medalja u Prvenstvu Hrvatske, a zapaženi su bili i nastupi na velikim međunarodnim turnirima: Pariz, Prag, Celje, Rijeka, Hrastnik …