MIX VIJESTI IZ HOO

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro istupio protiv ruskog pokušaja politizacije sporta

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) iznova je potvrdio svoje snažno stajalište protiv politizacije sporta. Ovo stajalište je temeljno načelo Olimpijske povelje, koje kaže:

“Uvažavajući da se sport odvija unutar okvira društva, sportske organizacije unutar olimpijskog pokreta primjenjivat će političku neutralnost. Imaju prava i obveze autonomije, što uključuje slobodno uspostavljanje i kontrolu sportskih pravila, određivanje strukture i upravljanja svojim organizacijama, uživanje prava na izbore bez ikakvog vanjskog utjecaja i odgovornost za osiguravanje primjena načela dobrog upravljanja.”

Olimpijska povelja također navodi:
“Misija MOO-a je promovirati olimpizam diljem svijeta i voditi olimpijski pokret. Uloga MOO-a je: (…) suprotstaviti se svakoj političkoj ili komercijalnoj zlouporabi sporta i sportaša.”

Ova su načela više puta priznata i podržana u nekoliko rezolucija Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) posljednjih godina, uključujući izričito „priznavanje temeljnih načela Olimpijske povelje” (A/RES/78/10 – Izgradnja mirnijeg i boljeg svijeta kroz sport i olimpijske ideale, iz studenoga 2023.).

Ove rezolucije također su podržale vodeću ulogu MOO-a, posebno rezoluciju A/RES/77/27 – Sport kao pokretač održivog razvoja, iz studenoga 2022., u kojoj je rečeno da Opća skupština UN-a “podržava neovisnost i autonomiju sporta kao i misiju Međunarodnog olimpijskog odbora u vođenju olimpijskog pokreta i Međunarodnog paraolimpijskog odbora u vođenju paraolimpijskog pokreta”.

Većinu ovih rezolucija usvojile su konsenzusom sve države članice UN-a, s iznimkom najnovije, koju su, uz suzdržane glasove, usvojile samo Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika.

MOO napominje da, suprotno temeljnim načelima Olimpijske povelje i rezolucijama Opće skupštine UN-a, ruska vlada namjerava organizirati čisto politički motivirana sportska događanja u Rusiji. Ruska vlada osnovala je i financirala “International Friendship Association” (IFA) kako bi bila domaćin ljetnih i zimskih “Igara prijateljstva”. Prema svemu sudeći, prvo izdanje “Ljetnih igara prijateljstva” planira se održati u Moskvi i Jekaterinburgu u Rusiji u rujnu 2024., a “Zimske igre prijateljstva” u Sočiju u Rusiji 2026. godine.

U tu je svrhu ruska vlada pokrenula vrlo intenzivnu diplomatsku ofenzivu, tako što su se vladina izaslanstva i veleposlanici, kao i ministarska i druga državna tijela, obratila se vladama diljem svijeta. Kako bi njihova čisto politička motivacija bila još očitija, oni namjerno zaobilaze sportske organizacije u ciljanim državama. Ovo je očito kršenje Olimpijske povelje i istodobno kršenje nekoliko rezolucija UN-a. Riječ je o ciničnom pokušaju Ruske Federacije da politizira sport. Komisija MOO-a za sportaše, koja predstavlja sve olimpijske sportaše svijeta, jasno se protivi korištenju sportaša za političku propagandu. Komisija čak vidi rizik da će sportaše njihove vlade prisiliti da sudjeluju u takvom potpuno ispolitiziranom sportskom događaju, čime će biti iskorišteni kao dio političke propagandne kampanje.

Ruska vlada također pokazuje potpuno nepoštivanje globalnih antidopinških standarda i integriteta natjecanja. To je ista ona vlada koja je bila upletena u program sustavnog dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. i, kasnije, u manipulaciju antidopinškim podacima. Samo prošlog tjedna, Svjetska antidopinška agencija (WADA) izrazila je svoju „trajnu zabrinutost zbog planova Rusije da u rujnu 2024. organizira Prijateljske igre, nedozvoljeni događaj. Osobito je zabrinuto što se događaj neće održati pod zaštitom Svjetskog antidopinškog kodeksa (Kodeks), zdravlje i poštenje prema sportašima mogu biti ugroženi. WADA poziva sve potpisnike Kodeksa da budu oprezni i ne legitimiziraju ovaj događaj jer Agencija ne može jamčiti za antidopinški program koji može, ali i ne mora postojati. Ovo stajalište je pojačano činjenicom da ruska Nacionalna antidopinška agencija (RUSADA) trenutno nije u skladu s Kodeksom, da trenutno ne postoji laboratorij akreditiran od strane WADA-e u Rusiji i da je sveukupno povjerenje u antidopinški sustav u Rusiji i dalje nisko. ”

Iz svih ovih razloga očito je: kršenje Olimpijske povelje; kršenje odgovarajućih rezolucija UN-a; nepoštivanje sportaša i integriteta sportskih natjecanja…

Olimpijski pokret oštro osuđuje svaku inicijativu za potpunu politizaciju sporta, posebice uspostavu potpuno ispolitiziranih sportskih događaja od strane ruske vlade.

MOO snažno poziva i potiče sve dionike olimpijskog pokreta i sve vlade da u potpunosti odbace sudjelovanje i potporu bilo kojoj inicijativi koja namjerava politizirati međunarodni sport.

Izvor: MOO / HOO