MIX VIJESTI IZ HOO

BIVŠI PREMIJER: Zlatko Mateša: Bojim se da će biti još gore, ovo je samo početak restrikcija

Potpomognuta podrškom Međunarodnog olimpijskog odbora, odluka japanskih organizatora da se na ovoljetne Olimpijske igre zabrani pristup stranim navijačima izazvala je nemalo negodovanje u cijelom olimpijskom svijetu – piše Dražen Brajdić, novinar VL.

U to ime već se oglasio niz nacionalnih olimpijskih odbora pa tako i Britanci, Amerikanci, Novozelanđani … Dakle, među prvima su se javili oni koji inače puno putuju po svijetu i koji bi u Tokiju zacijelo imali veliku podršku s tribina. A ovako će to pak biti prepušteno simpatijama domaće publike za koju još nije jasno hoće li moći gledati olimpijske nastupe u punom kapacitetu tribina ili ograničeno.

PROBLEMI S HOTELIJERIMA

Reagirao je i Hrvatski olimpijski odbor. Predsjednik Zlatko Mateša također je nezadovoljan kao i mnogi njegovi kolege diljem svijeta:
– Naravno da bismo mi voljeli da Igre budu otvorene za sve, ali ja se bojim da će biti još i gore. Da je ovo samo početak restrikcija. Prosuđujem to po epidemiološkoj situaciji u Japanu koji ne napreduje u procijepljenosti, a sukladno tome i po tamošnjem javnom mnijenju. Osim toga, nisam siguran ni u kojem će broju domaći navijači biti prisutni.

S obzirom na prijedlog zabrane korištenja javnog prijevoza, ni hrvatskim medijima neće biti lako.
– Taj me dio najmanje brine. Mene više brine atmosfera koja će zbog svih mogućih restrikcija biti u olimpijskom selu. Tko je lakše podnese, taj će biti bliže odličjima.

Možemo li očekivati promjene u hodu glede strogoće mjera?
– Ako se situacija u bitnome ne poboljša, lako je moguće. Sve će biti podređeno tome da se Olimpijske igre održe, to je strateški cilj, a sve drugo će se, ovisno o okolnostima, definirati.

Zbog odluke svoje vlade u problemu bi se mogli naći japanski hotelijeri koji su od gostiju uglavnom tražili plaćanje odmah po rezervaciji, po načelu “uzmi ili ostavi”.
– Japanski hotelijeri su najmanje voljni vraćati uplaćeni novac i slutim da će tu biti jako puno repova. Uostalom, od nacionalnih olimpijskih odbora ovlašteni distributeri karata već su najavili tužbe. To su tvrtke, nerijetko turističke agencije, koje su uložile novac u ulaznice, aviokarte, hotelski smještaj i lokalni prijevoz i prodavali te aranžmane. Japanci su za inozemne goste planirali 900 tisuća ulaznica i, ako to sve budu morali vratiti, a ne budu to mogli prodati svojim poklonicima sporta zbog ograničenja broja ljudi na tribinama, to će onda biti oko 600 milijuna dolara dodatnog troška za organizatore.

O problemima koji slijede razgovarali smo i sa šefom Hrvatske misije u Tokiju Damirom Šegotom. On će morati rješavati sljedeće probleme:
– Dobili smo obavijest da neće biti ulaznica za sportaše koji su uvijek običavali navijati za svoje sunarodnjake. Primjerice, nitko od naših sportaša neće moći ići navijati za vaterpoliste. Zasad je nepoznato što će biti s rotirajućim akreditacijama za prateće osobe. Recimo, ako imate 20 akreditacija, od toga 10 rotirajućih, onda tijekom Igara možete izmijeniti liječnike i fizioterapeute s novima ili pak, kada vam završi hrvanje, vi na te akreditacije možete uvesti tekvondaše kojima natjecanje počinje kasnije. U Japanu će biti velikih problema jer oni nisu navikli na improvizaciju, a to će u ovakvim okolnostima biti nužno.

BIT ĆE MANJE REKORDA

Dakle, ove Igre po mnogočemu neće biti privlačne kao prijašnje.
– U Tokio će ići onaj tko mora. Bila bi tragedija za olimpijski pokret da se ne održe, a ovako će pak biti upitna kvaliteta rezultata, pogotovo u sportovima na vrijeme. Uvjeren sam da će zbog svega ovoga biti i manje svjetskih i olimpijskih rekorda.

PRENOSIMO Večernji list FOTO Davor Javorović/PIXSELL