KARATE OSTALI SPORTOVI

IN MEMORIAM: Prof. dr. Branimir Kuleš – Prijateljevao je sa Želimirom Feitlom i bio veliki zagovornik karlovačkog karatea

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 81. godini preminuo prof. dr. Branimir Kuleš, veliki zagovornik juda i karatea, dragovoljac domovinskog rata i prvi zapovjednik Dragovoljačke jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od studenata i profesora.

Pored brojnih nagrada i priznanja što ih je prof. Kuleš za života primio za svoj rad na fakultetu i za rad u sportu dobitnik je i godišnje Državne nagrade za šport „Franjo Bučar“.

Kao redovni profesor na Fakultetu za fizičku kulturu, danas poznat pod nazivom Kineziološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, šef katedre za judo i karate, bio je prijatelj s Karlovčaninom Želimirom Feitlom te veliki zagovornik karlovačkog karatea.

U knjizi povodom 50. godišnjice karate u Karlovcu za rubriku „Svjedok vremena“ prof. Kuleš je napisao:
„Moja povezanost prof. dr. Branimira Kuleša sa Karate klubom Karlovac 1969 datira od samog osnivanja kluba a čemu je prethodilo sportsko druženje sa Željkom Feitlom koje započinje na Nambuovom seminaru koji je održan na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu a na kojem sam radio kao asistent za borilačke sportove te vodio sekciju karatea. Na spomenutom seminaru ali i na kasnijim karate natjecanjima bio sam oduševljen načinom na koji je Feitl prezentirao tehniku karatea, a koji je po kvaliteti i efikasnosti izvođenja odskakao od drugih karataša tog vremena. Ista gledanja na karate sport, njegovu tehniku i razvoj, te su tehnike u budućnosti bila temelj našoj stručnoj a kasnije i prijateljskoj vezi. Zbog svega toga 1973. godine predložio sam nastavnom vijeću Fakulteta za fizičku kulturu da se Želimira Feitla izabere za vanjskog stručnog suradnika na katedri za borilačke sportove za područje karate sporta. Tako već od 1974. i 1975. vodi prvi trenerski seminar u Hrvatskoj, a i svaki slijedeći do 1991. godine, predajući predmete: tehnika karatea,tehničko taktička priprema karatea te taktika karatea“.

Kao profesor na Fakultetu za fizičku kulturu i trener juda i karatea imao je široki krug poznanika i sportskih prijatelja, hrvatski orijentiranih istomišljenika, od kojih su neki već uvelike bili uključeni u proces stvaranja buduće države. Tako je 20. ožujka 1991. započeo s organiziranjem studentskih skupina koje su pod njegovim nadzorom vježbale borilačke sportove kako bi se pripremile za potencijalne opasnosti koje su uslijedile. Na upisu dragovoljaca u studentsku postrojbu, prijavio se 81 student, među kojima je bilo 5 djevojaka. Profesor Kuleš, prof. Josip Marić, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, doministar Ivan Jarnjak i zapovjednik svih specijalnih postrojbi hrvatske policije general Mladen Markač, najzaslužniji su za osnivanje Dragovoljačke jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od studenata i profesora. Za zapovjednika je određen Branimir Kuleš. Pedesetak studenata Fakulteta za fizičku kulturu Zagrebačkog sveučilišta zajedno s profesorima koji su činili pričuvni sastava specijalne policije, svoje „vatreno krštenje“ prošli su na karlovačko-dugoreškom ratištu …